Infofinanciar > Vocile afacerilor > Elisabeta Moraru, Country Manager Google: „Vrem să accelerăm o transformare digitală pentru România”
Vocile afacerilor

Elisabeta Moraru, Country Manager Google: „Vrem să accelerăm o transformare digitală pentru România”

Google, sursa foto arhiva companiei
Google, sursa foto arhiva companiei

Google România sărbătorește 12 ani de prezență pe piața locală, eveniment sărbătorit prin inaugurarea noului birou din București, în cadrul clădirii Unirii View. Elisabeta Moraru, Country Manager, și-a propus alături de echipa sa să accelereze procesul de digitalizare a țării noastre printr-o serie de inovații tehnologice și prin dezvoltarea compentențelor digitale prin „Atelierului Digital”. Importanța unui viitor în care mediul digital este pe primul loc a fost susținută și de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, care a fost prezent la eveniment.

Elisabeta Moraru, Country Manager, Google România a vorbit despre cum compania pe care o conduce vrea să grăbească procesul de digitalizare a României și să îmbunătățească indicatorii țării în zona de DESI în următorii cinci ani. Google are la nivel local aproximativ 350 de angajați, dintre care 300 lucrează pentru compania Fitbit, care dezvoltă cea mai mare platformă de device-uri inteligente din Europa și lucrează la produse folosite de milioane de oameni. În cei 12 ani de prezență în România, Google a promovat dezvoltarea competențelor digitale prin intermediul „Atelierului Digital”, a lansat Google Grants, a susținut și susține alături de CONAF femeile antreprenor și a organizat zeci de proiecte despre siguranța în mediul online.

„Vrem să fim parteneri critici pentru mediul academic, public, non-governmental și mediul de afaceri. Vrem să accelerăm o transformare digitală pentru România, să îmbunătățim indicatorii României în zona de DESI în următorii cinci ani” a declarat Elisabeta Moraru.

 Contribuția Google la digitalizarea României

Philipp Justus, Vicepreședintele Google Central Europe, a amintit de ultima sa vizită din România de dinaintea pandemiei. El se afla atunci în țara noastră pentru a vizita programele dezvoltate de Atelierul Digital . Hub-ul companiei este important, întrucât „Pentru a reuși în tranziția digitală sunt necesare abilitățile digitale. Am anunțat că pe lângă cursurile online am putut avea și cursuri offiline. Au fost nouă centre operaționale care au pregătit 10.000 de români” a notat Philipp Justus.

Potrivit vicepreședintelui Google, în anul 2021, fraza „cât de contagios este COVID-19” a înregistrat o creștere de 400% în motorul de căutare. De asemenea, a fost înregistrat un număr record de căutări despre schimbările climatice, informații despre cum se pot economisi bani, creșterea prețului la energie (o creștere de 1000%), și despre cum se poate învăța programare (creștere de 100%).

„Credem că tehnologiile digitale au un rol semnificativ în a rezolva cele mai importante probleme ale globului. Tehnologia nu le poate rezolva pe toate, însă joacă un rol foarte important. Soluțiile digitale și tehnologice pot salva de la 20 la 25% din cantitatea de energie consumată. Tocmai ce am lansat în anumite țări rute ecofriendly (pe Google Maps n.r.), poți căuta cel mai rapid drum, dar și un drum care poate salva combustibil, este un instrument pe care îl oferim oamenilor”, a declarat Philipp Justus.

El a vorbit și despre ajutorul pe care Google l-a oferit românilor, spunând că „În România am susținut peste 500.000 de cetățeni în educația digitală și am trainuit peste 10.000 de oameni.  Tehnologia poate juca un rol important în toate provocările noastre și dorim să oferim tehnologia noastră utilizatorilor și afacerilor din România. Vrem să facem asta și în anii următori”, a susținut vicepreședintele Google.

Tehnologia care poate salva vieți

Lavinia Neagoe, Technology Site Lead la Fitbit, a vorbit despre tehnologia brățărilor dezvoltate în România și parte din grupul Google, care vin în ajutorul utilizatorilor în ceea ce privește sănătatea acestora.

„ Avem cel mai mare centru de dezvoltare de ceasuri inteligente din Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Avem acești 350 de specialiști în diverse domenii: cercetători, programatori, manageri de produs și designeri care colaborează zi de zi. Este o mândrie foarte mare pentru noi că putem face acest lucru din România”, a spus Lavinia Neagoe. Brățările Fitbit pot identifica atunci când utilizatorul este stresat, când are tensiune sau alte probleme, unele mai grave, precum afecțiuni ale inimii.

„Toți acești 350 de specialiști vin cu o experiență în dezvoltarea sistemelor de operare, ingineri care dezvoltă aplicații atât pe ceasuri cât și dispozitive mobile, ingineri care dezvoltă servicii, totul este legat și susținut de echipe de cercetare și cloud, de Inteligență Artificială, care susțin și leagă aceste informații ca totul să ajungă către utilizatori într-un mod coerent și digerabil. Vrem să continuăm ca această experiență pe care o avem de a cerceta în doemniul sănătății inimiii, managementul stresului, îmbunătățirea activității fizice, să o combinăm cu toate aceste tehnologii în care Google excelează: cloud, AI, integrarea dispozitivelor inteligente într-o formă ambientală. Să avem un ecosistem puternic care susține o experiență impecabilă pentru utilizatori și să salveze uneori și vieți. Prin cercetarea pe care o facem în România putem detecta boli grave precum fibrilația arterială, iar printr-o notificare pe telefon se pot salva vieți”, a mai spus Lavinia Neagoe.

Sebastian Burduja susține parteneriatul cu Google

Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării , a evidențiat importanța activității Google în România, pentru crearea unui viitor digitalizat. „Nu putem crește România decât împreună, într-un parteneriat între mediul public și privat. Dacă Google împlinește 12 ani de când a venit în România, eu împlinesc aproape șapte de când m-am întors în țară. M-am întors în țară pentru că e o societate și un mediu în care totul e de făcut, oamenilor le pasă, mediul privat și societatea civilă se implică și vor să lase ceva în urma lor. Este un moment aparte în transformarea digitală a țării. Sigur că plecăm de pe un loc de unde putem merge decât în sus, locul 27 în indicele DESI în rândul statelor UE. Mai sunt zone în care România este în vârf, precum implicarea femeilor în IT&C. Avem multe de recuperat, și în zona de competențe digitale”.

Ministrul și-a reiterat recunoștința și sprijinul pentru echipa Google, spunând că „Este o bucurie de câte ori mă văd cu echipa Google să aflu câte lucruri faceți și ne ajutați să transformăm România într-o țară competitivă. Vreau să vă asigur de toată deschiderea pe care o avem pentru a face lucruri împreună. Am reușit să ducem împreună proiectul de cloud guvernamental într-o zonă deschisă mediului privat, să interconectăm mediul public și să-i scăpăm pe oameni de ghișee. Vrem să ne asigurăm că este un proiect deschis tuturor companiilor private”, a declarat Sebastian Burduja.

Finalmente, ministrul a vorbit despre problemele prin care trece țara noastră, menționând că „Un mare autor român, Marin Preda, spunea că nu ai cum să te bucuri de frumusețea cerului dacă nu ai și nori. Există nori pe cerul nostru: pandemie, război, criza facturilor”, dar „Dincolo de toate acestea, digitalizarea este o prioritate pentru dezvoltarea țării. Duc această luptă alături de colegi, alături de autorități guvernamentale, și e important să le spunem românilor că dacă nu avem perspectiva de termen lung, digitalizarea țării în minte, nu vom reuși să dezvoltăm România. Trebuie să convingem factorii de decizie pentru a ajuta transformarea digitală a României. Vă mulțumesc și vă doresc cât mai mulți ani în România. România este o țară a paradoxurilor: suntem în topul minților în toate științele exacte, la nivel mondial, dar avem o problemă în a ne moderniza statul. Prin ceea ce faceți dați o șansă minților românești să rămână în țară.”

Totodată, ministrul Burduja a precizat că urmează să fie inaugurat și un hub de inteligență artificială, modelat după „cele mai bune practici la nivel internațional”, care urmează să fie finanțat cu 55 milioane de euro.