Infofinanciar > Info > Klaus Iohannis afirmă sprijinul României pentru Republica Moldova. Ce i-a declarat lui Dorin Recean
Info

Klaus Iohannis afirmă sprijinul României pentru Republica Moldova. Ce i-a declarat lui Dorin Recean

Dorin Recean Klaus Iohannis Sursa foto digi24.ro
Credit imagine: digi24.ro

Prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, a fost primit de Klaus Iohannis la Cotroceni. Președintele României și-a exprimat din nou „mesajul de sprijin ferm în gestionarea provocărilor de securitate, ca și a dezechilibrelor economice, cauzate de conflictul din Ucraina”.

Vizita diplomatică a avut în vedere tensiunile în creștere din spațiul moldovean, precum și recenta numire a lui Dorin Recean în funcția de premier.

Cum a decurs întrevederea

„În cadrul întrevederii, Președintele Klaus Iohannis a adresat înaltului oficial de la Chișinău felicitări pentru alegerea în noua funcție și a evocat dialogul aprofundat și constant, purtat la nivel politic, necesar pentru luarea deciziilor care să ducă la avansarea agendei bilaterale, precum și a parcursului european al Republicii Moldova. Președintele României a reiterat mesajul de sprijin ferm în gestionarea provocărilor de securitate, ca și a dezechilibrelor economice, cauzate de conflictul din Ucraina, mesaj care a fost transmis și cu prilejul întrevederii recente avute cu Președintele Maia Sandu, la 23 februarie 2023. Discuția cu Prim-ministrul Republicii Moldova a prilejuit evaluarea stadiului implementării obiectivelor prioritare din domeniile energie, agricultură, transporturi și interconectivitate, sănătate, educație și societate informațională. Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în context, necesitatea creării condițiilor necesare pentru atragerea investițiilor românești și ameliorarea mediului de afaceri. Președintele României a evidențiat asistența multidimensională pe care țara noastră o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situațiilor de criză cu care aceasta se confruntă. De asemenea, au fost discutate modalități concrete de prioritizare și diversificare a acestei asistențe.

Prim-ministrul Dorin Recean a adresat mulțumiri pentru sprijinul consistent și prompt oferit de România de fiecare dată când Republica Moldova s-a aflat în dificultate. De asemenea, a exprimat recunoștința autorităților de la Chișinău pentru asistența bugetară directă, precum și pentru susținerea constantă în parcursul european al Republicii Moldova. Președintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul României de a acorda întreaga susținere în procesele de transformare, modernizare și de implementare a reformelor, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, bazat pe comunitatea de limbă, cultură și istorie”, conform unui comunicat de presă din partea Administrației Prezidențiale.

Ce se întâmplă în Republica Moldova

Dorin Recean a fost numit prim-ministru al Republicii Moldova în data de 16 februarie 2023. Vizita făcută miercuri la Cotroceni este prima astfel de activitate pe care o întreprinde în timpul guvernării sale. El a fost ales de președinta Maia Sandu după ce mișcările pro-ruse din Republica Moldova au luat amploare în ultima lună. Chișinăul este în momentul de față o scenă de luptă, unde susținătorii lui Ilan Șor participă la proteste violente.

Afaceristul Ilan Șor, fost primar al orașului Orhei, este totodată liderul partidului ȘOR. Sondajele plasează formațiunea politică la puțin peste 5 procente în prezent, ceea ce înseamnă că-și păstrează statutul de partid parlamentar. Mai mult decât atât, se află în creștere față de sondajul anterior. Pe de altă parte, PAS (Partidul Adevăr și Solidaritate), de care aparținea Maia Sandu înainte să fie aleasă președinte, a înregistrat o scădere semnificativă.

Prim-ministrul român, Nicolae Ciucă, și-a reiterat la rândul său susținerea față de țara vecină. Dorin Recean le-a mulțumit oficialilor români pentru primire și a subliniat faptul că Bucureștiul este cel mai important aliat al Chișinăului.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.