Infofinanciar > Lumea la zi > Scenariul unui fost ofițer al Marinei Americane. ”Dacă Ucraina atacă Transnistria, Zelenski este mort”
Lumea la zi

Scenariul unui fost ofițer al Marinei Americane. ”Dacă Ucraina atacă Transnistria, Zelenski este mort”

Transnistria - sursa foto - playtech.ro
FOTO: playtech.ro

Într-o discuție contrafactuală centrată în jurul scenariului potrivit căruia Volodimir Zelenski s-ar angaja într-un atac în pro-rusă Transnistria,  fostul ofițer de informații al Corpului de Marină al SUA, Scott Ritter, a precizat că președintele Ucrainei ar fi spulberat. Discuția s-a consumat pe canalul de Youtube Rebirth of Communism, potrivit flux 24.ro.

”Dacă Ucraina atacă Transnistria, schimbă totul. Zelenski este mort. Prevăd că la 48 de ore de la ordinul său de a ataca republica, va muri. Palatul Prezidenţial va dispărea, clădirea Radei Supreme va dispărea, va dispărea și clădirea Ministerului Apărării”, a precizat Scott Ritter.

Rusia lansează afirmații false pentru a destabiliza Chișinăul

Tema podcastului a plecat de la una din declarațiile Ministrului rus al Apărării de săptămâna trecută prin care oficialii ruși au raportat că Ucraina pregătește o contraofensivă în regiunea separatistă Transnistria. Moscova a anunțat că liderii ucraineni vor utiliza și unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei printre care și naționaliștii Azov.

Potrivit celor de la dw.com, aceste comunicate pe care le-au emis autoritățile din Rusia au ca scop declanșarea unui val de refugiați interni (din Transnistria spre Chișinău), scopul Moscovei este de a destabiliza Chișinăul. În tot acest timp, politicienii pro-ruși de la Chișinău fac tot posibilul să destabilizeze situația politică a Republicii Moldova și îi îndeamnă pe cetățeni să manifesteze.

Kievul neagă cu vehemență acuzațiile pe care i le aduce Moscova. Ucraina a dat toate asigurările că nu vor demara atacuri în regiunea separatistă Transnistria. Consilierul președintelui Volodimir Zelenski, Mihail Podoliak i-a îndemnat pe cetățenii transnistrieni să nu ia în considerare declarațiile false ale Moscovei.

Decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești

”Nu ascultați niciodată ceea ce spune Ministerul rus al Apărării. Ei folosesc permanent și primitiv aceleiași istorii despre pretinse provocări. Dependența de Rusia, inclusiv și din punct de vedere economic, întotdeauna va genera sărăcie și instabilitate politică.

Decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești. Moldova, dacă are nevoie de susținerea Ucrainei, trebuie să se adreseze președintelui Zelenski și acesta, la rândul său, va lua deciziile respective. Repet, Ucraina nu va acționa fără consultări directe cu Moldova, România și țările Uniunii Europene.

Ceea ce ține de acțiuni provocatoare, unica țară care poate face acest lucru în Moldova și care cu siguranță va întreprinde ceva în regiunea transnistreană este Federația Rusă”, a precizat oficialul ucrainean.

De asemenea, și Ministerul Apărării al Republicii Moldova a emis un comunicat prin care a subliniat faptul că autoritățile moldovene supraveghează îndeaproape toate evenimentele care se desfășoară pe teritoriul Republicii Moldova”Menționăm că, în prezent, nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului. Ministerul conlucrează cu toate celelalte autorități de securitate ale statului ca, împreună, să prevenim orice tentativă de destabilizare, să menținem pacea și stabilitatea în țară, astfel încât cetățenii să fie în siguranță”, a precizat ministerul Apărării din Republica Moldova, potrivit dw.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.