Infofinanciar > Lumea la zi > Donald Trump nu a fost arestat! Juriul care se ocupă cu cazul fostului președinte al SUA și-a amânat decizia
Lumea la zi

Donald Trump nu a fost arestat! Juriul care se ocupă cu cazul fostului președinte al SUA și-a amânat decizia

sursa: gamblingsites.org
sursa foto: gamblingsites.org

Drama din jurul posibilei inculpări a lui Donald Trump pentru banii tăinuiți plătiți unei vedete porno în schimbul tăcerii acesteia a luat o nouă turnură miercuri, după ce juriul din New York și-a amânat decizia privind cazul fostului președinte american.

Speculațiile privind iminența unei inculpări istorice a unui fost președinte american au crescut încă de când Donald Trump însuși a anunțat că se așteaptă să fie arestat.

Dar ședința de miercuri a marelui juriu a fost anulată, au declarat oficiali anonimi din cadrul forțelor de ordine pentru mai multe instituții americane, fără a oferi un motiv. New York Times a relatat că astfel de întreruperi nu sunt neobișnuite.

Cu baricade în fața Trump Tower și cu poliția în stare de alertă, New York-ul își ține respirația de câteva zile în legătură cu o așteptată punere sub acuzare. Tensiunea a atins un nivel maxim marți, în ziua în care Trump a spus că va fi arestat. Însă nu a fost.

Juriul nu s-a mai întâlnit joia aceasta

Grupul de jurați se reunește de obicei și joia, dar Insider, care a dat vestea anulării întâlnirii, a citat o sursă care a declarat că s-ar putea să nu se mai reunească săptămâna aceasta, ceea ce înseamnă că cel mai devreme o decizie ar putea fi luată luni.

Republicanul în vârstă de 76 de ani ar deveni primul președinte fost sau în exercițiu care ar fi acuzat de o infracțiune, în cazul în care juriul va vota în cele din urmă pentru punerea sub acuzare.

Măsura fără precedent ar trimite unde de șoc în campania electorală din 2024, în care Trump candidează pentru a-și recăpăta funcția. De asemenea, ar ridica perspectiva ca fostul lider al Statelor Unite să fie arestat, înregistrat, amprentat și, eventual, încătușat.

The Times a relatat că Trump favorizează ideea de a fi plimbat în fața camerelor de luat vederi de către forțele de ordine, în ceea ce se numește „perp walk” (defilarea infractorului). Procurorul Alvin Bragg vrea probabil să evite orice spectacol care ar putea agita susținătorii lui Trump.

Bragg a format marele juriu, un grup de cetățeni care are sarcina de a decide dacă există un caz la care să răspundă, în ianuarie, în urma anchetei sale privind suma de 130.000 de dolari plătită lui Stormy Daniels în 2016.

Marile jurii funcționează cu ușile închise pentru a preveni sperjurul sau manipularea martorilor înainte de procese, ceea ce face practic imposibilă urmărirea procedurilor lor.

Un purtător de cuvânt al lui Bragg a declarat pentru AFP că nu poate comenta „chestiuni legate de marele juriu”. Chiar și după ce juriul va lua o decizie, nu este clar când va anunța Bragg orice fel de acuzații.

Experții juridici au sugerat că ar putea dura ceva timp până când Trump, care se află în prezent la complexul său Mar-a-Lago din Florida, va fi pus sub acuzare în fața unui judecător de la Tribunalul Penal din Manhattan.

Plata către Daniels a fost făcută cu câteva săptămâni înainte de alegerile din 2016. Se presupune că aceasta ar fi fost făcută pentru a o împiedica să facă publică o legătură pe care spune că a avut-o cu Trump cu ani în urmă. Trump neagă această relație și a numit ancheta o „vânătoare de vrăjitoare”.

Trump face apel la proteste

Fostul avocat al lui Trump, devenit adversar, Michael Cohen, care a depus mărturie în fața marelui juriu, spune că a făcut plata în numele șefului său și că a fost ulterior rambursat.

Dacă nu este contabilizată în mod corespunzător, plata ar putea duce la o acuzație de infracțiune pentru falsificarea înregistrărilor de afaceri, spun experții.

Acest lucru ar putea fi ridicat la infracțiune dacă contabilitatea falsă a fost menită să acopere o a doua infracțiune, cum ar fi o încălcare a finanțării campaniei electorale, care se pedepsește cu până la patru ani după gratii.

Analiștii spun că acest argument nu este testat și ar fi dificil de dovedit în instanță. Orice pedeapsă cu închisoarea este departe de a fi sigură. O punere sub acuzare ar începe un proces de lungă durată care ar putea dura câteva luni, dacă nu mai mult. Cazul s-ar confrunta cu un munte de probleme juridice pe măsură ce se îndreaptă spre selecția juriului și ar reprezenta o bătaie de cap în materie de securitate pentru agenții Serviciului Secret care îl protejează pe Trump.

Trump a făcut apel la demonstrații în cazul în care va fi acuzat, alimentând temerile de tulburări similare cu revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA, dar până acum protestele au fost mici și discrete. Poliția din New York a ridicat baricade în fața tribunalului și în fața clădirii Trump Tower.

Trump se confruntă cu mai multe anchete penale la nivel statal și federal privind posibile nereguli care amenință noua sa candidatură la Casa Albă, multe dintre ele mai grave decât cazul din Manhattan.

Acestea includ eforturile sale de a anula pierderea alegerilor din 2020 în statul Georgia, gestionarea documentelor clasificate și posibila sa implicare în revoltele din 6 ianuarie.

Unii observatori consideră că o punere sub acuzare este de rău augur pentru șansele lui Trump în 2024, în timp ce alții spun că ar putea să-i sporească sprijinul, relatează France24.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.