Lumea la zi

Donald Trump: „Ce este mizeria asta cu 1 trilion de copaci de plantat?” Dezvăluirile ginerelui fostului președinte SUA

Trump si Kushner Sursa foto The Times of Israel
Sursa foto: The Times of Israel

Jared Kushner, ginerele fostului președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a scris o carte de memorii denumită „Breaking History: A White House Memoir”. În cadrul acesteia, el a făcut mai multe dezvăluiri de pe timpul când era Trump la Casa Albă.

În timpul unei călătorii pe care cei doi au făcut-o în Elveția pentru Forumul Economic Mondial, Donald Trump a citit din nou discursul său. Fostul președinte a avut o reacție mai „diferită” cu privire la subiectele atinse în cadrul acestuia.

Trump este împotriva copacilor, dar și a liberalilor

„Ce e cu rahatul ăsta cu un trilion de copaci de plantat?”, a întrebat el. Acesta a dat peste o replică din discurs care promitea sprijinul Americii pentru o inițiativă de a planta un trilion de copaci la nivel global până în 2050. Lucram la această inițiativă în privat de câteva luni cu directorul executiv al Salesforce Marc Benioff, și am crezut că este o abordare bazată pe știință pentru îmbunătățirea mediului fără a crește reglementările împovărătoare”, a scris Kushner.

Discuția celor doi nu s-a încheiat aici, mai ales că fostul președinte al Statelor Unite cu siguranță, nu este cel mai ecologist lider din lume. 

„Încerci să-mi impui mai multe rahaturi liberale?”, m-a întrebat el.

„Nu, este o idee inteligentă”, i-am răspuns eu. „Costă zero dolari în acest moment și conservatorii precum Kevin McCarthy o adoră”. Întotdeauna spui că ești de acord cu ecologiștii în ceea ce privește dorința de a avea aer curat și apă curată. Calitatea ambelor s-a îmbunătățit de fapt sub președinția dumneavoastră, dar niciodată nu luați sau obțineți niciun credit pentru asta.” 

„Bine. O voi lăsa înăuntru”, a răcnit președintele.”, a scris Kushner despre acea conversație.

„Am decis că ar trebui să devin președinte”

Seara, în cursul aceleiași zile, Donald Trump a participat la undinei alături de directorii executivi internaționali de top. 

„Trump s-a simțit în mod clar în largul său printre foștii colegi. Era un om de afaceri în primul rând, un politician în al doilea rând, și a va fi întotdeauna unul dintre ei. De asemenea, nu a ratat nicio ocazie de a recruta locuri de muncă și de producție în Statele Unite și a făcut o puternică acestor lideri, prezentând climatul de afaceri îmbunătățit al Americii și talentul de neegalat al muncitorilor americani”, conform „Breaking History: A White House Memoir”.

Nu este un lucru nou faptul că Trump este o figură impozantă în politica mondială. Astfel, unul dintre cei prezenți a dorit o poză de grup alături de fostul președinte american înainte de a se încheia evenimentul respectiv. Când toată lumea „se înghesuia” în jurul lui Trump, el a luat cuvântul. 

„Vreau doar să spun: toată viața mea, v-am urmărit pe voi. Sunteți cei mai mari și v-am respectat pe toți. V-am văzut pe coperțile revistelor. Am citit despre voi. Am făcut afaceri cu unii dintre voi. Când construiam o clădire mare, altcineva construia o clădire mai mare. Când eu făceam mulți bani, unul dintre voi făcea și mai mulți bani. Și m-am gândit: „Nu pot concura cu tipii ăștia”. Ce pot să fac eu care ei nu pot face?”. Așa că am decis că ar trebui să devin președinte”, a spus Trump. 

Acela a fost un moment extrem de amuzant pentru întregul grup, iar ginerele Kushner a spus că pentru un astfel de lucru l-a admirat întotdeauna pe socrul său, mai ales că „îl făcea mult mai ușor de înțeles decât părea adesea când era se certa cu experții la televizor”.

Planul de pace elaborat fără vizite în Arabia Saudită și Israel

După vizita din Elveția, ei aveau în plan să meargă în Arabia Saudită și în Israel pentru pace.

„Speram să colaborez cu saudiții pentru a finaliza o declarație prin care să îndemn israelienii și palestinienii să negocieze pe baza planului nostru de pace, și aveam nevoie să rezolv câteva probleme nerezolvate cu Bibi și Gantz. Dar înainte de a ne îmbarca pe Marine One pentru zborul de treizeci de minute de la Davos la aeroportul din Zürich, unde Air Force One aștepta, a avut loc o întâlnire cu președintele consiliului militar, care a anunțat că este vremea rea. Eram nevoiți să conducem timp de trei ore până la aeroport. În timp ce străbăteam Alpii pe drumuri înghețate și înguste, am început să mă gândesc din nou la călătoria mea în Orientul Mijlociu. A existat o evoluție neașteptată, dar norocoasă: când un oficial al guvernului american a luat legătura cu Forțele de Securitate Palestiniene pentru a solicita o convorbire telefonică între Abbas și Trump, în mod surprinzător, Abbas a refuzat apelul și a transmis că va vorbi cu Trump doar după ce vom elibera planul de pace. Dacă Abbas ar fi fost pur și simplu de acord cu convorbirea, probabil că ar fi deraiat propunerea noastră”, a transmis acesta. 

Astfel, pentru publicarea planului de pace mai erau doar șase zile. 

Friedman m-a asigurat că nu era nevoie să călătorească în Israel. Cei doi lideri israelieni erau încă de acord. În timpul unei călătorii în acea săptămână la Ierusalim, vicepreședintele Pence s-a întâlnit atât cu Bibi, cât și cu Gantz și i-a invitat pentru o ceremonie la Casa Albă. După ce am vorbit cu Friedman, i-am sunat pe Avi și Brian Hook. Amândoi au crezut că declarația saudită era în formă bună și că un telefon ar putea să o aducă pe drumul cel bun. Cea mai mare necunoscută a mea era președintele, așa că am hotărât să-mi anulez călătoria și să zbor înapoi cu el. Dacă era de acord să elibereze planul, am vrut să fiu în apropierea Biroului Oval în zilele următoare, în cazul în care cineva ar fi încercat să-l facă să se răzgândească și să întrerupă lansarea”, a declarat în cartea sa de memorii Kushner.