Infofinanciar > Lumea la zi > Dispută între ministrul de externe maghiar și omologul său german. Care este subiectul ce a aprins spiritele între oficiali la Bruxelles
Lumea la zi

Dispută între ministrul de externe maghiar și omologul său german. Care este subiectul ce a aprins spiritele între oficiali la Bruxelles

Dispută între ministrul de externe maghiar și omologul său german. Care este subiectul ce a aprins spiritele între oficiali la Bruxelles
sursa foto - evz.ro

Oficialii din Germania și Ungaria s-au certat luni, în timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe de la Bruxelles, pe tema rolului pe care o bancă ungară îl joacă în războiul Rusiei din Ucraina, potrivit a patru diplomați familiarizați cu schimbul de replici.

Banca, OTP, a devenit un punct de interes pentru oficiali în ultimele zile, deoarece Ungaria refuză să aprobe mai mult ajutor militar din partea UE pentru Ucraina până când Kievul nu va elimina compania de pe o listă de „sponsori de război” pe care o menține. Diplomații spun, de asemenea, că disputa întârzie noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Când ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a reiterat luni, în timpul reuniunii cu ușile închise, poziția Budapestei, ministrul german de externe Annalena Baerbock a ripostat, potrivit diplomaților, care au vorbit sub anonimat pentru a descrie schimbul de replici.

OTP ar susține teritoriile anexate de Rusia

Potrivit acestora, ea a citat rapoarte nespecificate potrivit cărora OTP recunoaște teritoriile ocupate de Rusia din Luhansk și Donețk, ceea ce contravine dreptului internațional, și a acordat linii de credit soldaților ruși.

Péter Szijjártó a respins acuzațiile, făcând ecoul băncii însăși, care a calificat rapoartele drept „incorecte” într-o declarație și a susținut că conducerea băncii „își exprimă public sprijinul pentru Ucraina”.

Cu toate acestea, schimbul, descris de unul dintre diplomați ca fiind „civilizat și într-un cadru normal de discuție”, a avut loc după ce alte țări, precum Suedia și Estonia, au exercitat presiuni asupra Ungariei în timpul reuniunii. Acestea au susținut că UE nu trebuie să tragă de timp în ceea ce privește noi sancțiuni, care sunt concepute pentru a reprima eludarea, și mai mult ajutor militar pentru Ucraina.

Statele UE s-au săturat de poziția Ungariei

Disputa reflectă frustrarea tot mai mare pe care alte țări UE o au față de Ungaria, care a pus piedici în numeroasele demersuri din timpul războiului pentru a pedepsi Rusia și a sprijini Ucraina. Deși Budapesta a cedat de obicei după ce a primit concesii, numeroasele întârzieri i-au lăsat pe mulți exasperați.

Luni, unii diplomați și miniștri și-au vărsat sentimentele și în mod public, îndemnând Ungaria să decupleze fricțiunile cu Kievul cu privire la lista „sponsorilor de război” de încercarea UE de a aproba mai mult ajutor militar și sancțiuni.

„Nu putem amâna sancțiunile”, a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis reporterilor înainte de reuniune. „Există unele țări care leagă chestiuni care nu au legătură, cum ar fi campania de denunțare și rușinare, de pachetul de sancțiuni.”

Un diplomat și-a exprimat nedumerirea cu privire la motivul pentru care Ungaria s-a agățat de lista ucraineană, având în vedere că aceasta nu are nicio relevanță juridică. În urma reuniunii, Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, a promis că va încerca să rezolve diferențele. Oficialii UE au declarat că se așteaptă ca Borrell să ia legătura cu Kievul pentru a discuta, de asemenea, această problemă.

„Trebuie să facem tot ce putem pentru a [obține] aprobarea următorului pachet de sprijin militar pentru Ucraina…”, a declarat el reporterilor. „Dacă un stat membru are o dificultate, haideți să discutăm despre asta, asta vom face”, potrivit POLITICO.