Infofinanciar > Info > Dispare un mare lanț de hipermarketuri din România. Cine va prelua magazinele
Info

Dispare un mare lanț de hipermarketuri din România. Cine va prelua magazinele

Magazin
Sursa foto g4media.ro

O altă mare schimbare are loc la nivelul pieței de hipermarketuri din România. Un lanț faimos de hipermarketuri din România este pe punctul de a da faliment și de a dispărea. Un alt titan al industriei va prelua punctele sale de vânzare din țara noastră. Din cadrul ultimilor șapte ani, această vânzare este cea mai mare tranzacție din cadrul pieței produselor alimentare.

Cora, un mare lanț de magazine este aproape de dispariție, iar un alt mare jucător de pe piața va achiziționa magazinele. Un pion important din domeniul retail, Carrefour, va prelua acțiunile din România ale lanțului de magazine Cora. Tranzacția dintre cele două părți se speculează că a avut la mijloc investitori francezi. La momentul actual, niciunul dintre magazine nu a confirmat oficial această informație.

Carrefour preia magazinele Cora din România

În zilele următoare, acordul va fi finalizat între Carrefour și Cora. Acordul de preluare va fi semnat de cei doi participanți economici, pentru ca acțiunile Cora să ajungă în posesia celuilalt lanț de magazine. Acordul de vânzare include toate cele 10 hipermarketuri ale brandului Cora, precum și o serie de alte magazine de proximitate contemporane.

Cora nu este un hipermarket extrem de frecventat de români. Pe plan local, Cora este unul dintre cei mai puțin dezvoltați și mai mici retaileri internaționali, așa cum arată cifra de afaceri. Alți actori importanți de pe piață și-au manifestat, de asemenea, interesul pentru această afacere, care are potențial de creștere.

În ultimii câțiva ani, s-au depus eforturi pentru a vinde afacerea. Acționarii Cora sunt nemulțumiți de rezultatele afacerii din România și au căutat un cumpărător. Au existat discuții de-a lungul anilor, în special cu Carrefour, dar niciuna dintre ele nu a dus la un lucru concret până acum. Astfel, în urma acestei tranzacții, Cora părăsește acum România.

Cel mai mare retailer european

Cele mai recente date arată că magazinul Cora România a avut o cifră de afaceri de 1,55 miliarde de lei în 2021, cu 5% mai mică decât în 2020. În al doilea an de pandemie, Cora a fost singurul magazin care a înregistrat un deficit la nivelul câștigurilor.

În aceeași perioadă, pierderile nete ale companiei au totalizat 43 de milioane de lei, față de profitul net de 4,8 milioane de lei declarat în 2020. În cazul Carrefour, lanțul de hipermarketuri s-a descurcat bine pe piața din România. Carrefour este cel mai mare retailer din Europa și al treilea retailer de produse alimentare din țara noastră.

Conform unor date prezentate de Forbes, francezii care dețin Carrefour au vândut pe piața din România semnificativ mai mult față de cea din Polonia, deși în statul polonez se regăsesc mai multe magazine. „Rezultatele consolidate ale grupului Carrefour România indică o creștere a cifrei de afaceri în termeni comparabili de 2% în 2021 și o valoare totală de peste 2,35 miliarde de euro” a semnalat Forbes, conform Fanatik .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.