Info

Până la ce nivel poate fi controlată Inteligența Artificială? Concluziile oamenilor de știință dau fiori omenirii

medifax.ro
FOTO: medifax.ro

Inteligența artificială este o provocare pentru omenire pe fondul unui scenariu contra-factual de tipul ”ce s-ar întâmpla dacă”, reprezentanții mediului academic au susținut răspicat faptul că nu avem capacitatea necesară de a stăpâni o inteligență artificială peste măsură.

Capacitatea de a stapâni o super inteligență care este cu mult peste posibilitatea oamenilor de a o înțelege implică o simulare a ceea ce poate controla și analiza respectiva inteligență artificială, iar dacă nu suntem capabili să o integrăm, simularea devine imposibilă.

Reguli precum ”să nu faci rău oamenilor” nu pot fi definite dacă nu avem capacitatea de a înțelege ce scenarii poate crea IA, potrivit autorilor unor cercetări științifice. Altfel spus, odată ce un sistem computerizat va opera la un nivel superior programatorilor, sistemului nu i se mai pot stabili limitele.

Inteligența artificială o soluție  sau un inconvenient pentru omenire

”O super-inteligență pune o problemă fundamental diferită de cele studiate de obicei sub titulatura ʼetica roboțilorʼ. Iar aceasta deoarece superinteligența este multilaterală și ca urmare potențial capabilă să atingă obiective care sunt incomprehensibile pentru oameni, cu atât mai puțin controlabile” au adăugat cercetătorii.

La baza raționamentului emis de savanți stă ”problema deciziei” lansată de Alan Turing în 1936. Problema propune următoarea formă, ”dacă un program de calculator va ajunge sau nu la concluzie și răspuns ( și se va opri), sau va rula de-a pururi icercând să găsească”. Turing a dovedit prin matematici superioare, în vreme ce putem ști asta pentru anumite programe, este imposibil să deslușim o cale pentru o a ști, valabilă pentru fiecare program care va fi scris vreodată.

Astfel ajungem la IA, care într-o stare de superinteligență, va deține memorie și cu ușurință va putea opri fiecare program de calculator.  Programul care este redactat pentru a opri IA să le facă rău oamenilor și să distrugă lumea, poate ajunge la o concluzie sau nu, mathematic este imposibil să avem certidinea asupra uneia sau alteia, deci nu vom putea stăpâni inteligența artificială.

O alternativă propusă de oamenii de știință constă în limitarea doemniului de activitate a IA, excluderea acesteia din zona Internetului sau din anumite rețele. Separe că ipoteaza de mai devreme nu este corectî în totalitatea argumentul invocat de cercetători este ”dacă nu o vom folosi pentru a rezolva probleme peste capacitatea umană, la ce bun s-o mai cream?”.

”O mașină super-inteligentă care controlează lumea sună a science-fiction. Dar există deja unele care efectuează independent sarcini importante, fără ca programatorii să înțeleagă deplin cum au învățat” a susținut Manuel Cebrian expert în știința calculatoarelor de la Institutul Max Planck, prin urmare apare întrebarea dacă la un moment dat ar deveni incotrolabilă și periculoasă pentru omenire. Studiul este disponibil în Journal of Artificial Intelligence Research, potrivit science.hotnews.ro