Infofinanciar > Lumea la zi > Directiva europeană a fost adoptată. Centralele de apartament vor fi interzise în UE
Lumea la zi

Directiva europeană a fost adoptată. Centralele de apartament vor fi interzise în UE

Centrala termică trebuie folosită cu un document!
Sursa foto dreamstime

Protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice se află pe lista de priorități la nivel european. Astfel, directivele venite din partea UE vor aduce dificultăți pentru mulți oameni. În acest sens, românii vor fi nevoiți să renunțe la centralele de apartament. Potrivit măsurilor impuse, acestea vor fi interzise complet în Europa.

Directiva privind schimbările climatice a fost adoptată de Parlamentul European. În acest sens, am fost aplicate mai multe interdicții. Printre care se regăsește și nevoia de eliminare completă a centralelor termice de apartament.

Centralele de apartament, interzise în UE

Oamenii vor fi nevoiți să renunțe la centralele de apartament. Aceste măsuri impuse statelor membre au un obiectiv clar. Mai exact, se dorește eliminarea treptată a combustibililor fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Scopul fiind de a decarboniza sistemele de încălzire la nivelul UE. Astfel, centralele termice pe bază de combustibili fosili vor fi complet eliminate până în 2040. În acest sens, anumite măsuri urmează să fie aplicate de anul viitor.

„Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili (centrala termică de apartament – n. red.) cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, a informat Parlamentul European.

Inițiativa împotriva schimbărilor climatice a fost adoptată cu 370 de voturi pentru, 199 împotrivă și 46 de abțineri. Pentru ca legea să fie impusă, propunerea trebuie să fie aprobată oficial de Consiliul UE.

Performanța energetică a clădirilor

Au fost adoptate și planuri ce au în vedere sectorul clădirilor. Aceste măsuri au în vedere reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Până în 2030, se așteaptă ca emisiile și consumul de energie din sectorul clădirilor să fie reduse în mod semnificativ. Astfel, vor fi aplicate măsuri din cadrul Directivei privind performanța energetică a clădirilor.

Un alt obiectiv este ca această industrie să fie neutră din punct de vedere climatic până în 2050. De asemenea, se urmărește îmbunătățirea fluxului de date privind performanța energetică. Dar și creșterea proporției de clădiri slab performante care sunt renovate.

Clădiri noi cu emisii zero

Construcțiile noi ar trebui să aibă emisii zero începând cu 2030. În plus, instituțiile publice ar trebui să dețină sau să ocupe clădiri cu emisii zero începând cu 2028. De asemenea, în cazul clădirilor, statele membre vor fi nevoite să ia în considerare potențialul de încălzire globală. În scopul de a realiza cele mai bune decizii cu privire la materialele folosite pentru construcție.

Această directivă vine cu prevederi și în cazul clădirilor rezidențiale. Mai exact, statele vor fi nevoite să aplice măsuri cu privire la reducerea energiei primare medii utilizate. Astfel, se dorește reducerea consumului cu cel puțin 16% până în 2030, iar procentul de 20-22% este așteptat până în 2035.

Renovarea construcțiilor

Potrivit directivei, se dorește și renovarea anumitor construcții care au cele mai slabe performanțe energetice. Până în 2030, statele membre trebuie să reabiliteze 16 % din clădirile nerezidențiale ale acestei categorii. De asemenea, se așteaptă ca până în 2033, procentul acestor reabilitări să crească la 26 %.

În plus, țările UE vor trebui să introducă treptat obligativitatea folosirii panourilor solare în clădirile publice și nerezidențiale. Dar, acest lucru va depinde de capacitățile fiecărei țări din punct de vedere tehnic și economic. O excepție de la aceste reguli vor fi clădirile agricole și de patrimoniu.

Emisiile de gaze cu efect de seră

Comisia Europeană estimează că, la nivelul UE, clădirile reprezintă 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, acestea susțin 40% din cererea noastră de energie. Ca parte a pachetului „Pregătiți pentru 55″, Comisia Europeană a aprobat, la 15 decembrie 2021, o propunere legislativă. Ce are în vedere modificarea Directivei privind performanța energetică a clădirilor. Aducând în prim plan obiective cu privire la climă setate pentru 2030 și 2050.

„Directiva arată clar modul în care politicile climatice pot avea beneficii reale și imediate pentru cei cu venituri reduse. Această lege va contribui la reducerea facturilor la energie și va aborda cauzele profunde ale sărăciei energetice, asigurând în același timp mii de locuri de muncă locale de înaltă calitate în întreaga UE” se arată în raportorul pentru Directiva privind performanța energetică a clădirilor.

Eliminarea centralelor pe gaz

Potrivit datelor, 8 țări europene au început deja procesul de eliminare a centralelor pe gaz din clădiri. Printre acestea se numără Danemarca, Norvegia, Olanda, Franța, Austria, Germania, Marea Britanie și Franța. Respectarea directivei europene va veni la pachet cu multe dificultăți. Din cauza numărului enorm de centrale existente. Dar și a faptului mulți proprietari nu dispun de fondurile necesare pentru a le înlocui.

Datele ne arată că la nivelul UE există peste 65 de milioane de centrale pe gaz. Situația devine și mai complicată dacă ne gândim la numărul de proprietăți de închiriat care au sisteme de încălzire pe centrală. Acest lucru duce la chirii mai mari pentru oameni. Deoarece proprietarul va fi obligat să facă o investiție. În plus, o altă problemă de luat în calcul este gradul redus de izolare termică a locuințelor din România. Astfel, trecerea la o variantă alternativă de încălzire va aduce costuri mari, conform Adevărul .