Lumea la zi

Din film direct la sculptură! Brad Pitt își face debutul ca artist într-o expoziție în Finlanda

Brad Pitt, Sursă foto: Bussineswire
Sursă foto: Bussineswire

Brad Pitt și-a făcut debutul ca sculptor, într-o expoziție de grup la Muzeul de Artă Sara Hildén din Tampere, Finlanda. Lucrările actorului din „A-List” apar alături de cele ale muzicianului Nick Cave și ale artistului Thomas Houseago din cadrul expoziției „We”, care va putea fi vizitată până la 15 ianuarie 2023.

Printre cele nouă lucrări expuse ale lui Pitt se numără o structură în formă de „casă împușcată cu gloanțe, turnată în silicon transparent”, precum și prima sa sculptură din 2017, „House A Go Go”: o casă în miniatură de 18 inci realizată din scoarță de copac, lipită cu bandă adezivă.

Printre cele mai mari piese se numără o cutie de bronz de mărimea unui sicriu care înfățișează mâini, picioare și fețe ce încearcă să străpungă structura din diferite unghiuri, precum și sculptura de ghips agățată de perete „Aiming At You I Saw Me But It Was Too Late This Time” din 2020, care înfățișează o luptă cu arme de foc între opt personaje.

Starul din „Bullet Train” ar fi început să facă artă ceramică, după divorțul său turbulent de actrița Angelina Jolie din anul 2017.

Într-o declarație trimisă prin e-mail către The Art Newspaper, Pitt a spus despre cariera sa artistică: „Pentru mine este vorba de auto-reflecție… S-a născut din ceea ce eu numesc că dețin un „inventar radical al sinelui”. Și ca să devin cu adevărat cinstit cu mine,  pentru a ţine cont de cei pe care i-am rănit şi momentele în care m-am comportat greşit”.

Cariera artistică a lui Nick Cave

Între timp, cântărețul și compozitorul australian Nick Cave (a nu se confunda cu artistul american de artă vizuală și performance cu același nume) își face și el debutul artistic. El prezintă „figurine din ceramică smălțuită care descriu viața lui Satan în 17 stadii, de la inocență, până la momentele în care acesta se confruntă cu moralitatea noastră”, potrivit unui comunicat de presă.

Colecția „The Devil: A Life” conține primele lucrări vizuale ale lui Cave. Aceasta include 17 piese individuale cu o înălțime cuprinsă între 15 și 19,5 centimetri, fiecare dintre ele fiind realizată manual, pictată de Cave în Anglia, între 2020 și 2022. Din punct de vedere estetic, seria este influențată de figurinele Victorian Staffordshire Flatback, pe care artistul de colecționează.

Ambii sculptori, noi în această meserie, au creat aceste lucrări după sfaturile lui Houseago, un artist mult mai experimentat. Artistul britanic profesează de aproape trei decenii și a expus lucrări la Bienala Whitney în 2010, scrie CNN.

La Tampere, Houseago, care este un sculptor mai cunoscut, expune o serie de picturi dintr-un mediu pe care a început să-l experimenteze în ultimii ani. Lucrările sale fac parte din seria de mari dimensiuni „Visions”, realizată în aer liber și inspirată de simboliștii europeni, inclusiv de norvegianul Edvard Munch. De asemenea, artistul prezintă sculpturi noi din lemn roșu și ipsos, pe care le-a realizat ca răspuns la lucrări din colecția Fundației Sara Hildén, cum ar fi sculptura „Femeia pe un car” a lui Alberto Giacometti, din 1943 până în 1962.