Info Lumea la zi

Un român va conduce ceremonia din Anglia. Generalul Ghika : ”Ultima mea misiune pentru Regină”

mediafax.ro
FOTO: mediafax.ro

Cu mic cu mare britanicii s-au adunat la Westminster Hall, să-i aducă un ultim omagiu celui mai longeviv suveran din istoria Marii Britaniei, Regina Elisabeta a II-a. Zeci de mii de oameni stau asezați în cozi kilometrice pentru a-și exprima simpatia față de monarhul care i-a condus încă din anul 1952, pe când aceasta avea doar 25 de ani.

Sciriul Reginei va rămâne la Westminster Hall până când vor avea loc funeraliile de stat. Înmormântarea va avea loc luni, 19 septembrie. Prinții William și Harry, împreună cu noul monarh, vor merge în spatele sicriului, care va fi transportat pe un car de tunuri. Cozi mari se formează de-a lungul malurilor râului Tamisa, în timp ce oamenii așteaptă să înceapă ceremonia de înmormântare a reginei.

Timp de 23 de ore sala rămâne deschisă pentru sutele de mii de oameni care sunt așteptați să-și aducă, în semn de respect, ultimele omagii. Britanicii s-au organizat pe două șiruri de-o parte și de alta a catafalcului, coada de vizitatori a măsurat la un moment dat 16 kilometri. În cursul zilei de joi au fost sistate toate evenimentele publice, iar noul monarh înscăunat s-a retras pentru a se reculege și pentru a-și pune la punct strateia de conducere.

” Sicriul este drapat cu stindardul regal. Iar deasupra este așezată Coroana Regatului Unit, încrustată cu aproape 3.000 de diamante, și un buchet făcut din flori și plante, adunate din locurile dragi sufletului reginei – inclusiv pin de pe domeniul Balmoral, din Scoția, unde Elisabeta a II-a s-a stins pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani. Garda la sicriu este schimbată la fiecare 20 de minute, susține Jil Lawless reporter Associated Press.

Cine este românul care va conduce ceremonia de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a

Dat fiind faptul că am adus în discuție Garda Regală trebuie precizat faptul că în Marea Britanie, în fruntea regimentelor Diviziei de Gardă se află un strănepot al Martei Bibescu, generalul-maior Christopher Ghika, comandant al Ordinului Imperiului Britanic. Descendent al familiei domnitoare Ghika, generalul este responsabil de organizarea ceremonialului funeraliilor reginei Elisabeta a II-a. „Aceasta este ultima mea misiune pentru Regină, dar prima mea misiune pentru Rege”.

Potrivit generalului Ghika, între 800 și 1.000 de membri ai forțelor armate vor participa la paradă. El a declarat pentru BBC Radio 4: „Este o datorie foarte tristă, dar este un privilegiu unic de a lua parte la ultima datorie a forțelor armate față de regina Elisabeta a II-a. Cu imaginile evocatoare ale reginei părăsind Palatul Buckingham pentru ultima dată, va fi o după-amiază foarte specială.” Comandantul nu este străin de protocolul strict al Casei Regale acesta a mai a mai participat, în calitate de comandant al Diviziei de Casă, la ceremonia de înmormântare a Prințului Fiilip al Marii Britanii. De asemenea, el este cel care a condus Gărzile Irlandeze, regimentul de elită al armatei britanice.

Chris Ghika și-a început cariera militară în 1993, în cadrul regimentului de infanterie Irish Guards, o unitate de elită care asigură, de asemenea, protecția familiei regale britanice. De-a lungul carierei sale, ofițerul a participat la misiuni internaționale, în Macedonia de Nord, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan și Irak. De asemenea, a deținut funcția de comandant adjunct pentru strategie și informații în cadrul operațiunii internaționale „Inherent Resolve” condusă de SUA, însărcinată cu combaterea grupării teroriste ISIS în Siria și Irak. Garda Irlandeză este regimentul de infanterie al armatei britanice din 1642, care asigură, de asemenea, misiunea de operațiuni și sarcini de ceremonial militar, conform romaniajournal.ro