Info

„Diasporă, vino acasă!” Nicolae Ciucă îi cheamă în țară pe românii din străinătate

Nicolae Ciucă, Sursă foto: Jurnalul
Sursă foto: Jurnalul

Premierul Nicolae Ciucă a susținut miercuri, în cadrul evenimentului de lansare a Conferinţei „Smart diaspora – în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat” că autoritățile din România îi așteaptă acasă „cu brațele deschise” pe cei 4 milioane de români care s-au stabilit de-a lungul timpului în străinătate. De asemenea, oficialul a precizat că instituțiile statului trebuie să coopereze eficient pentru a putea sprijini conaționalii din afara granițelor.

„Avem peste 4 milioane de români, buni profesionişti în domeniile în care îşi desfăşoară activitatea, care susţin economii importante ale ţărilor europene, fie angajaţi fie derulând propriile lor afaceri. Avem medici, profesori, informaticieni, cercetători, membri ai comunităţilor academice şi ştiinţifice din toată lumea, care prin priceperea şi creativitatea lor contribuie la progresul societăţilor din care fac parte. Dincolo de aspectele formale şi instituţionale, ei sunt parte a naţiunii române şi îi aşteptăm să se întoarcă acasă atunci când vor considera de cuviinţă”, a transmis Nicolae Ciucă.

Autoritățile fac eforturi

În cadrul discursului său, prim-ministrul a mai scos în evidență faptul că Guvernul a derulat mai multe proiecte importante, prin care se urmărește dezvoltarea României, din toate punctele de vedere.

„Prin acţiunile noastre guvernamentale am iniţiat o serie de proiecte care pun bazele transformării României, creşterii calităţii vieţii şi dezvoltării economiei. Un drum ferm asumat la nivel guvernamental prin reformele şi investiţiile începute, care vor aduce multe schimbări în bine şi vor transforma ţara noastră în societatea şi locul unde să îşi dorească să se întoarcă românii care studiază sau muncesc acum în străinătate”, a susținut premierul, potrivit celor de la România TV.

În plus, Nicolae Ciucă a apreciat că „cercetarea, inovarea şi digitalizarea sunt principalele ingrediente ale modelului nostru de creştere economică, iar transformarea digitală şi adoptarea noilor tehnologii  ne oferă şansa să recuperăm decalajele faţă de Uniunea Europeană şi faţă de ţările care au înţeles mai devreme rolul inovaţiei în modernizarea serviciilor publice”.

Ajutor oferit cercetătorilor

De asemenea, șeful Guvernului a mai adăugat că „susţinerea centrelor de competenţă, sprijinul acordat cercetătorilor români se adresează atât celor din ţară, dar şi celor din comunităţile din diaspora”.

„Am lansat un apel de proiecte, în valoarea de 168 de milioane de euro, pentru atragerea elitei înalt specializate din străinătate în activităţi de cercetare, dezvoltare şi inovare.  Este o iniţiativă cu dublu beneficiu – în jurul cercetătorilor români din Diaspora se vor crea şi dezvolta grupuri de cercetare de excelenţă în domenii ştiinţifice de vârf, ceea ce va contribui atingerea obiectivelor din Strategia Naţională de Cercetare, Inovare şi Specializare Inteligentă. Suntem conştienţi că cetăţenii noştri din afara graniţelor au nevoie de oportunităţi şi programe reale pentru a începe o afacere şi pentru a-şi valorifica expertiza în România. Includerea unei componente distincte pentru diaspora în ediţia din acest an a Programului Start-up Nation, cu un buget de 40 de milioane de euro, reprezintă o astfel de oportunitate. Vom continua acest program şi în ediţiile următoare pentru că aşteptăm cât mai mulţi antreprenori români să genereze acasă inovare şi bunăstare”, a mai spus premierul în cadrul evenimentului.

Sprijinirea românilor din străinătate, o prioritate

Ciucă a mai subliniat că „este nevoie de o mai bună colaborare între instituţiile statului în sprijinirea românilor din afara graniţelor şi de o viziune coerentă, pe termen lung”.

„Noua strategie pentru românii din diaspora, document aflat în lucru la nivelul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, va articula şi integra programele, politicile şi măsurile la nivelul instituţiilor statului român. Voi solicita ca în acest document să fie inclus ca punct distinct un mecanism de creare a unor punţi de comunicare permanente cu comunităţile de români din afara graniţelor, care să funcţioneze în dublu sens. Românii, indiferent unde au ales să trăiască şi să muncească, trebuie informaţi şi ajutaţi să cunoască evoluţia socială şi economică a ţării. Iar implicarea lor în colaborarea cu comunităţile academice, ştiinţifice, de cercetare şi din orice alt sector din România, în dezbaterile pe marile teme sociale, va aduce plus valoarea proiectelor noastre şi un binevenit transfer de încredere”, a conchis premierul.