Infofinanciar > Opinii > Dezvoltarea de capabilități IT proprii sau externalizarea activităților de transformare digitală? Care variantă este mai bună pentru compania ta?
Opinii

Dezvoltarea de capabilități IT proprii sau externalizarea activităților de transformare digitală? Care variantă este mai bună pentru compania ta?

Simona Pavelescu CEO htss (sursă foto: arhivă personală)
Simona Pavelescu CEO htss (sursă foto: arhivă personală)

În ciuda concedierilor din industria IT, Gartner a stabilit dimensiunea pieței globale IT la 1,36 trilioane de dolari pentru 2023, o creștere de 9,1% față de 2022, iar prognoza pentru 2024 indică o creștere cu două cifre, cu o majorare de 10,2% previzionată. Transformarea digitală din perspectivă software reprezintă principalul motor, urmate de serviciile IT – Gartner menționând infrastructura ca serviciu ca principal contributor.

Ar trebui să dezvolt capabilități proprii sau să contractez un serviciu IT?

Automatizarea și transformarea digitală sunt inițiative strategice de top pentru toate industriile, dar capacitatea de a le implementa reprezintă principalul diferențiator pentru a avea succes. Prima opțiune, care pare ușoară și atractivă, este să cumpărați capabilități IT individuale – aveți control total asupra scopului/costului, alegeți capabilitățile, le gestionați. Alegând această cale, ați decis indirect că abilitatea tehnică este principalul motor al succesului vostru și că merită să vă concentrați pe achiziționarea și gestionarea acesteia.

A doua opțiune este să contractați un serviciu IT. Pare mai complex deoarece serviciul este intangibil, cum vă asigurați că obțineți ceea ce doriți? Când cumpărați un serviciu, achiziționați un pachet de know-how – capabilități, cele mai bune practici, continuitate și angajament față de rezultatul final (măsurat printr-un acord de nivel de serviciu). În acest caz, ați decis să vă concentrați pe rezultat, transformând competența de afaceri pe care o aveți în casă într-un mecanism de control asupra scopului, mai degrabă decât asupra capabilităților tehnice.

Întrebarea fundamentală este: ce doriți să realizați? Din experiența mea (peste 20 de ani în industria IT) majoritatea inițiativelor eșuează sau sunt întârziate din cauza definiției/gestionării defectuoase a scopului și uneori din cauza lipsei de capabilități potrivite. Deși vorbim despre inițiative strategice IT, punctul de sosire (rezultatul afacerii) este la fel de important precum călătoria în sine pentru a atinge obiectivul (capabilitățile tehnice).

Dacă ambiția dvs. este de a dezvolta în interiorul companiei competențe tehnice pe termen lung, atunci prima opțiune ar putea fi suficient de bună. Altfel, concentrarea pe afacerea dvs. principală și parteneriatul cu un furnizor IT specializat este rețeta dvs. de succes.

Financiar, deși pe termen scurt prima opțiune pare eficientă din punct de vedere al costurilor, pe termen lung singura modalitate de a menține costurile competitive este de a asigura volume și de a motiva personalul tehnic cu un set de proiecte interesante bazate pe cele mai recente tehnologii.

Care este decizia potrivită pentru mine?

Punctul de plecare este strategia dvs. pe termen scurt și inițiativele planificate pentru anul curent. Aveți nevoie de o decizie comună între departamentele de business și IT cu privire la cantitatea de schimbări de care aveți nevoie și pe care vă puteți permite să o gestionați. În al doilea rând, aveți suficiente competențe tehnice, masa critică care vă permite să faceți față uzurii/înlocuirii fără întârzieri și pierderea de cunoștințe? Dacă nu, următoarea întrebare este unde merită să investiți în întărirea echipei de afaceri sau în achiziționarea unor competențe tehnice suplimentare? Deși aceasta este o analiză pe termen scurt, nu uitați de obiectivele dvs. de dezvoltare pe termen lung.

Ca o concluzie generală – nu există o decizie corectă sau greșită, este vorba despre gradul de risc pe care doriți să îl asumați în funcție de contextul actual. Principalul obstacol în calea automatizării și transformării digitale rămâne viteza și accesul la competența potrivită la costul potrivit – compania voastră este pregătită să realizeze aceste eforturi de una singură sau credeți că externalizarea lor către un partener specializat este o alegere mai bună?