Infofinanciar > Lumea la zi > Business: Polonia cumpără arme cu fonduri UE, dar trimite Kievului tancuri sovietice
Lumea la zi

Business: Polonia cumpără arme cu fonduri UE, dar trimite Kievului tancuri sovietice

HIMARS,
Foto: facebook.com

Părea un model de sprijin occidental pentru Ucraina. Dar, printr-o schimbare bruscă, Jaroslaw Kaczynski, eminenţa cenuşie a guvernului polonez, a trântit în nas ușa Kievului. Și chiar i-a impus un embargo extrem de dur asupra importului de cereale și blocând exportul de arme. Deși ei cumpără arme cu fonduri UE…, scrie publicația italiană Avvenire.

”Nu le vom mai da Ucrainei. Cele moderne ne servesc pentru a ne apăra”, a adăugat șeful executivului, Morawiecki. Varșovia a anunțat totuși că hub-ul Rzeswoz va continua să fie o ușă rotativă pentru armele NATO către frontul ucrainean.

Arme cu fonduri UE

Cu ocazia războiului din Ucraina, Polonia a făcut un comerț grozav. Ea s-a eliberat de ”fierul vechi” sovietic și și-a înnoit arsenalul cu arme de ultimă oră. Pe bani UE.

Din 24 februarie, politica PiS a devenit devastatoare. A plasat cel puțin douăzeci și patru de comenzi majore pentru noi arme Totul era justificat de amenințarea rusă aflată atat de aproape.

”După Ucraina, noi vom fi următoarea victimă”, aşa suna ”mantra” repetată mecanic la Varșovia. O logică ce seamănă mai degrabă cu nebunie curată: cele 500 de lansatoare de rachete Himars care sosesc vor costa 10 miliarde de dolari şi vor trebui plătite şi cele 82 de avioane americane-coreene, cele 1.366 de tancuri, cele 700 de tunuri autopropulsate şi un număr infinit de antirachete, sisteme antiaeriene și rachetele antinave deja comandate.

Unele cercuri apropiate puterii, avertizează precaute: ”Dacă s-ar termina banii, am risca să pierdem alegerile parlamentare din 15 octombrie”.

Cheltuieli pe banul altora

Dar cum poate Polonia, care nu este o ţară prosperă, să-și permită aceste ”cumpărături compulsive”? Printr-o o serie de ”şmecherii”.  În primul rând, prin creșterea dramatică a bugetului de război, care într-un an a ajuns de la 12, la 20,5 miliarde de euro (4% din PIB). În al doilea rând, prin atragerea unui fond extrabugetar de 8 miliarde. Acesta este finanțat de Banca Națională cu obligațiuni suverane pentru a fi reinvestite în arme.

Partea proastă este că și noi europenii plătim pentru bulimia poloneză cu Fondul pentru pace (EFF). Un alt activ extrabugetar, pe care Bruxelles-ul îl folosește pentru a trăda tratatele comunitare care interzic utilizarea bugetului UE în scopuri militare.

Fondul este chiar în creștere, după ce în iunie a sărit de la 8, la 11,5 miliarde de euro. Și-aşa de naşte un dubiu: nu cumva lobby-ul polonez a extras mai mulți bani din cele patru țări care suportă povara veniturilor? Adică, Germania (25%), Franța (18%), Italia (13%) și Spania (9%).

Mai americane

Însă avioanele, tancurile și artileria care sosesc în Polonia vorbesc toate în americană și în coreeană. Un autentic ”harakiri” european în beneficiul PGZ (Grupul de armament polonez) și al comercianților de moarte străini. Datorită transferurilor tehnologice, Polonia va avea o industrie națională competitivă, care în viitor va exclude produsele europene. Think tank-ul Iris denunță: ”Varșovia nu contribuie la programele de cooperare continentală”.

În schimb se asociează cu actori non-europeni pe care îi însoțește în boicotul autonomiei strategice continentale.