Infofinanciar > Lumea la zi > Alertă în Oceanul Arctic! NATO susține că Rusia vrea să testeze „Arma Apocalipsei”
Lumea la zi

Alertă în Oceanul Arctic! NATO susține că Rusia vrea să testeze „Arma Apocalipsei”

Arma Apocalipsei, Sursă foto: Observator
Sursă foto: Observator

NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) le-a trimis o alertă tuturor statelor membre, întrucât submarinul nuclear rus „K-329 Belgorod”, care deține Arma Apocalipsei (Poseidon), a fost depistat și mobilizat în Oceanul Arctic. Liderii organizației se tem că Federația Rusă ar plănui să testeze această armă de distrugere în masă, fapt ce ar duce automat la un dezastru ecologic în zonă.

„Arma Apocalipsei” este capabilă să călătorească până la 10 mii de kilometri sub apă şi apoi să explodeze în apropierea coastelor pentru a provoca un tsunami radioactive, scrie Antena 3.

Ce dotări are submarinul Belgorod

Expertul American HI Sutton analist specializat în submarine și sisteme subterane, a dezvăluit în luna iulie a anului curent, că submarinul K-329 Belgorod a fost predat Marinei Ruse, oficial „în scopuri de cercetare”. Totodată, potrivit acestuia, K-329 este cel mai mare submarin nuclear din lume.

„Submarinul naval fost pus în funcțiune astăzi și este în serviciul Marinei Ruse. Acesta va fi dotat cu torpile Poseidon”, a susținut HI Sutton.

Datele de proiectare ale submarinului arată că acesta are 184 de metri lungime, 18 metri lățime și nouă metri înălțime. De asemenea, la bordul său pot fi depozitate până la șase torpile nucleare uriașe Poseidon, fiecare cu lungimea de 24 de metri și cântărind 100 de tone. Focosul acestor torpile are o rază de acțiune de până la 10.000 de kilometri.

Submarinul nuclear Belgorod a fost dotat cu torpile Poseidon purtătoare de focoase nucleare, cărora oficialii ruși le spun „drone subacvatice”.

Aceste drone submarine Poseidon, botezate „armele Apocalipsei”, se pot deplasa cu o viteză de peste 200 km/oră. În plus, drona poate fi manevrată, schimbându-şi practic direcţia şi adâncimea. Cu ajutorul acestei torpile, Dmitri Kiseliov, considerat de mulți analiști cel mai toxic propagandist al Kremlinului, a amenințat în luna mai că Marea Britanie ar putea fi transformată într-un „deșert radioactiv” de o singură armă de acest tip.

Submarinul care poate schimba soarta

Comandantul Marinei Ruse, amiralul Nikolai Yevmenov, a precizat că „submarinul Belgorod deschide noi oportunități Rusiei în realizarea diferitelor studii, permite efectuarea diverselor expediții științifice și operațiuni de salvare în cele mai îndepărtate zone ale Oceanului Mondial”.

Submarinul Belgorod a fost predat Marinei ruse la începutul lunii iulie în portul Severodvinsk, potrivit celui mai mare constructor de nave din ţară, Şantierul Naval Sevmash.

„Pe 8 iulie, la întreprinderea de construcții navale JSC PO Sevmash a avut loc o ceremonie solemnă de semnare a certificatului de acceptare și transferare a submarinului de cercetare Belgorod către Marină”, au afirmat la acea vreme reprezentanți ai șantierului naval.