Info

Cine trebuie să asigure resursele pentru campaniile electorale? Victor Alistar susține finanțarea partidelor politice din banii publici

Victor alistar sursa foto europalibera.ro
Victor alistar sursa foto europalibera.ro

Victor Alistar, membru al Consiliului Suprem al Magistraturii  a argumentat faptul că partidele politice trebuie finantate în continuare prin bugetul de stat, în ciuda criticilor venite din partea AUR și USR care spun că partidele ar trebui finantate prin alte mijloace, precum cotizațiile.

AUR a depus anul trecut două proiecte de lege prin care a cerut eliminarea subvenţiilor acordate partidelor politice de la bugetul de stat și utilizării acestor sume pentru acoperirea unor nevoi de ordin social. La votul din parlament însă, acestea nu au avut nicio șansă.

Finanțarea privată poate însemna mai multă transparență

Un proiect similar a fost depus și de către USR încă din 2018, care viza un sistem de finanțare bazat pe donații mici de la cât mai mulți cetățeni, în care „transparența este baza”. Totodată, proiectul viza egalizarea raportului de distribuție a finanțării publice în funcție de rezultatele la alegerile locale și parlamentare. În prezent, PSD și PNL primesc cele mai mari bani de la buget, datorită rezultatelor de la ultimele alegeri. La fel ca și inițiativa AUR, aceasta a picat la vot.

“Țintim o reformare a sistemului de finanțare a activității politice prin creșterea participării cetățeanului ca mic donator, încurajarea democrației la firul ierbii prin accesul partidelor locale la finanțare publică, și responsabilizarea organizațiilor politice atât față de banul public cât și față de cetățeni. Simplificam sistemul și îl facem mai dificil de abuzat, și totodată introducem instrumente noi de asanare a clasei politice”, a declarat fostul deputat USR Tudor Benga, unul dintre inițiatorii proiectului.

Victor Alistar acuză partidele de ipocrizie

Victor Alistar a argumentat într-un interviu la DC News că partidelor politice din România ar trebui să le fie interzis să facă numiri în instituțiile statului prin votul din parlament. Acesta a dat ca exemplu faptul că astfel de numiri pot fi influențate prin intermediul finanțărilor venite din zona privată. Totodată, Alistar susține că „este contra logicii într-un sistem democratic” ca partidele politice să fie finanțate din alte zone decât din cea pe care o deservesc. „El primește de la bugetul de stat. De ce? La bugetul de stat contribuim noi, contribuabilii, noi beneficiem de legiferare, inspecție, reglementare și alocare de resurse, ca interes general, nu ca interese particulare”, a adăugat membrul CSM, confrom DC News.

Mai departe, Victor Alistar a explicat de ce partidele nu pot fi finanțate prin alte modalități decât prin bugetul public, susținând că cerința USR și AUR în acest sens reprezintă o „ipocrizie”. „Cotizațiile la partidele politice se colectează într-o proporție de maximum 20%. Toate prevăd sancțiunea excluderii din partid. Nu-ți permiți excluderea din partid a membrilor de la organizațiile locale, pentru că ai nevoie de militanți care să te sprijine la alegeri, ai nevoie de forță de propagare. Acesta este un motiv, că nu se colectează. Al doilea motiv este că nu ajunge! Partidele politice ar trebui, într-o societate normală, să aibă laboratoare de politici publice, chiar dacă avem și la Guvern. Pentru asta, e nevoie de experți și de specialiști, care sunt angajați și mă duc cu contractul lor la Revisal, da? Îi angajez la organizațiile de partid, da? Nu folosesc experții proprii, de i-am numit funcționari în deconcentrate, pentru că nu mai am voie conform Codului Administrativ, statutului funcționarului public, care e cuprins în Cod. Atunci, am nevoie de finanțări de genul acesta, or acelea nu sunt asigurate din cotizații. Am nevoie de capital ca ele să funcționeze ca adevărate laboratoare de analiză a interesului public”, a notat membrul CSM.

În Statele Unite ale Americii sunt folosite contribuțiile din diverse surse pentru finanțarea partidelor politice. Prin intermediul cotizațiilor de membru, al abonamentelor și al micilor donații, membrii de partid și susținătorii individuali reprezintă una dintre principalele surse de venit. Acest tip de sprijin este denumit uneori sprijin de la bază. O strategie tipică de strângere de fonduri constă în a solicita contribuții mai mari persoanelor înstărite, o practică cunoscută sub numele de finanțare plutocratică. Partidele pot obține, de asemenea, finanțare de la grupuri cu filosofii politice similare, cum ar fi sindicatele.