Infofinanciar > Lumea la zi > Deși a fost criticată de UE, Ungaria nu se oprește la cereale. Statul interzice și importul unor produse ucrainene
Lumea la zi

Deși a fost criticată de UE, Ungaria nu se oprește la cereale. Statul interzice și importul unor produse ucrainene

cereale Ucraina sursa foto Agrointel
Credit imagine: agrointel

Măsurile luate de Ungaria pentru a întâmpina criza fermierilor autohtoni se înăspresc. Astfel, Ministerul ungar al Agriculturii a declarat că începând de astăzi, 19 aprilie, și până pe 30 iunie 2023, vor fi oprite importurile a peste 25 de produse alimentare care provin din Ucraina.

Având drept principal motiv prețurile scăzute, marfa ucraineană se vinde cu mult mai mare ușurință decât cea autohtonă, iar fermierii sunt în pericol să nu-și mai permită traiul din vânzarea propriilor produse. Deși UE a criticat dur deciziile Ungariei și Poloniei de a interzice importurile ucrainene, cele două țări nu și-au schimbat poziția.

Acestea sunt produsele de pe lista neagră!

Produsele ucrainene care intră pe lista neagră nu includ doar alimente din industria cerealieră. Tot aici găsim și anumite tipuri de carne, miere, dar și produse care derivă din cereale, precum uleiul de gătit și făina. Nici iubitele semințe de floarea-soarelui nu vor mai putea fi comercializate în Ungaria dacă proveniența lor este ucraineană.

Ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, nu numai că nu s-a înduplecat în fața criticilor Uniunii Europene, dar este de părere că inițiativa Ungariei și a Poloniei vor determina și alte state membre să ia această poziție. Decretul, activ începând de astăzi, are scopul de a proteja fermierii de pe teritoriul Ungariei.

Deși tranzitul pe teritoriu maghiar nu este interzis, produsele care se află pe lista de interdicții nu vor putea fi comercializate între granițele Ungariei.

Cum ar putea fi oprită criza cerealelor

În momentul de față, problema cerealelor este în plină desfășurare. Principalul motiv pentru asta e faptul că stocurile de cereale din Ucraina s-au blocat în Europa Centrală de Est. Ele nu au mai ajuns în țările africane emergente, așa cum fusese inițial stabilit. Astfel, fermierii din mai multe țări, inclusiv România, Ungaria, Polonia, Slovacia și Bulgaria, au ajuns într-o situație-limită. Termenul stabilit de Nagy pentru încetarea interdicțiilor, 30 iunie, a fost ales deoarece înaltul oficial maghiar consideră că până atunci, Comisia Europeană va fi dezvoltat un set de măsuri care să atenueze criza cerealelor, fără a mai fi nevoie de restricții adoptate de țările afectate, raportează digi24.ro.

În prezent, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, Petre Daea, vorbește cu omologul său ucrainean pentru a găsi o soluție. Ucraina și Polonia au ajuns la o înțelegere deja, deși încă nu se știe dacă va fi posibil ca statul ucrainean să-și trimită cerealele în export prin intermediul Mării Negre.

Și Slovacia a declarat că va opri importul de produse care provin din sectorul primar al economiei ucrainene. Altfel spus, România și Bulgaria sunt singurele care nu au interzis comercializarea de produse alimentare din Ucraina între granițele lor. Totuși, Bulgaria și-a exprimat dorința de a opri distribuția cerealelor ucrainene, lăsând România singura țară est-europeană care încă nu s-a pronunțat în această privință.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.