Infofinanciar > Info > Deficitul bugetar pare a avea o rezolvare! Ministrul Finanțelor asigură că se vor respecta angajamentele
Info

Deficitul bugetar pare a avea o rezolvare! Ministrul Finanțelor asigură că se vor respecta angajamentele

Câciu, Sursă foto: B1TV
Sursă foto: B1TV

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a transmis pe data de 23 mai 2023, în cadrul întâlnirii cu oficialul european, Johannes Hahn, că țara noastră ar urma să respecte cu exactitate angajamentele asumate pentru reducerea deficitului bugetar, care depășește 20 de miliarde de euro. 

Astfel, potrivit materialelor transmise de către Ministerul Finanțelor, Câciu a discutat cu delegația condusă de către comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn. Dialogul a constat în dezbaterea principalelor măsuri adoptate de statul român în ceea ce privește accelerarea atragerii de fonduri europene și implementarea reformelor aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), luate pentru a se revizui și soluționa Cadrul Financiar Multianual. 

Câciu asigură că România este pe drumul cel bun 

„România este stabilă din punct de vedere macroeconomic, lucru confirmat și de Comisia Europeană, în Raportul de prognoză economică de primăvară, pe anul 2023, unde țara noastră figurează cu cea mai mare creștere economică din regiune. Aceasta se datorează, în principal, premiselor create de buna absorbție a fondurilor europene împreună cu implementarea reformelor din PNRR. Un alt avantaj îl constituie evoluția pozitivă a pieței muncii, trend înregistrat și pe partea de bunuri și servicii”, a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor. 

Un alt subiect abordat în cadrul discuțiilor de astăzi pentru revizuirea Cadrului Financiar Multianual a fost contextul în care ministrul Finanțelor a dorit să sublinieze faptul că aceasta trebuie să fie una țintită, care să acopere problemele cele mai stringente ale UE. Acest lucru trebuie să fie realizat fără să afecteze alocările principalelor politici, cea de coeziune și de politică agricolă comună și plafonul de resurse proprii. 

România își va respecta angajamentele 

În plus, oficialii români au susținut vehement faptul că țara noastră ar urma să respecte cu strictețe promisiunile pe care le-au făcut în ceea ce privește reducerea și acoperirea deficitului bugetar imens. Pentru a reuși totuși să se realizeze acest lucru, este necesară o strategie echilibrată la nivelul Uniunii Europene, cu ajutorul căreia să se țină cont de continuitatea măsurilor asumate de către Guvern pentru accelerarea investițiilor europene. 

Adrian Câciu a încheiat discuțiile prin aprecierea flexibilizării regulilor din cadrul Pactului Fiscal, precizând însă că România se situează din ce în ce mai bine, la nivel european, în ceea ce privește nivelul datoriei publice, potrivit Adevărul. Datoria publică cu care este înregistrată țara noastră, este, la momentul actual, în scădere. De asemenea, se estimează ca aceasta să ajungă la finalul anului curent la aproximativ 47 puncte procentuale din Produsul intern brut (PIB).