Infofinanciar > Info > Deficitul bugetar în Europa! S-au adoptat noi reguli
Info

Deficitul bugetar în Europa! S-au adoptat noi reguli

Deficitul bugetar a atins aproximativ 29 miliarde de lei
sursa foto arhiva companiei

Statele membre ale UE au adoptat luni, în mod definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o țară UE o poate acumula și mărimea deficitului bugetar permis, a anunțat președinția belgiană, conform DPA.

Adoptarea de luni din partea statelor membre a fost ultimul pas necesar pentru ca noile norme fiscale să intre în vigoare, după votul din săptămâna trecută din Parlamentul European, menționează DPA, citată de Agerpres. Noile reguli mențin limitele privind datoria și deficitul public prevăzute în tratate, la 60%, respectiv 3% din PIB, dar oferă mai mult spațiu de manevră țărilor pentru a-și negocia traseele de ajustare cu Comisia Europeană în planuri pe patru ani, care pot fi extinse la șapte dacă adoptă reforme și investiții. De asemenea, sunt prevăzute ținte comune de reducere pentru a se asigura că ajustările nu sunt amânate.

Țările care depășesc limita datoriei trebuie să își reducă datoria cu un punct procentual în fiecare an atunci când aceasta depășește 90% din PIB și cu jumătate de punct dacă nu atinge acel nivel. Statele cu un deficit de 3% vor trebui să-l corecteze în continuare până la 1,5% pentru a avea o rezervă la care să poată recurge în vremuri de criză.

Comisia Europeană va monitoriza dacă țările respectă calea de ajustare și poate depune o plângere dacă nu este cazul. Reforma reduce cuantumul sancțiunilor, care va fi de 0,05% din PIB o dată la șase luni dacă nu acționează pentru a-și corecta abaterile, dar prevede o aplicare mai automată a acestora pentru a evita repetarea situațiilor din cadrul actual, ale căror amenzi sunt atât de mari încât, practic, nu au fost folosite, scrie Digi24.