Infofinanciar > Info > Adevărul referitor la deficitul bugetar! Marcel Boloș trebuie să publice comunicarea de la Comisia Europeană
Info

Adevărul referitor la deficitul bugetar! Marcel Boloș trebuie să publice comunicarea de la Comisia Europeană

Deficit comercial - Sursa foto: observatornews.ro
Sursa foto: observatornews.ro

Cătălin Drula, șeful USR a cerut recent ministrului Marcel Boloș să facă publică cât de repede posibil comunicarea primită din partea Comisiei Europene, referitoare la deficitul bugetar în care se situează România de cel puțin cinci luni. Prin publicarea acestei comunicări se vrea dezvăluirea situației reale referitoare la situația bugetară a țării. 

„Ministrul Finanţelor Marcel Boloş nu are curaj să vină în faţa românilor să spună care e situaţia reală cu finanţele ţării după doi ani de guvernare PSD-PNL. O face însă prin şedinţele de partid. Presa relatează că Guvernul PSD-PNL a primit o comunicare de la Comisia Europeană în care i se cere să scadă deficitul bugetar. Marcel Boloş este ministrul Finanţelor în guvernul Ciolacu. Transparența faţă de cetăţenii României este o obligaţie legală şi morală”, spune Cătălin Drulă. 

Economia țării este într-o spirală a dezastrului 

Liderul USR a mai subliniat și că situația economică din România este din ce în ce mai dezastroasă, astfel „finanțele țării au intrat într-o spirală a dezastrului, iar consecințele vor fi grave”. În plus, acesta a mai adăugat că „Trebuie apăsată frâna pe cheltuielile clientelare ale PSD şi PNL. Azi. Acum”. 

Fostul premier Theodor Stolojan este de părere că, pentru ca situația economică a României să ajungă înapoi pe linia de plutire, este necesar că toate facilitățile fiscale să fie eliminate. 

„Toate facilitățile fiscale, vorbim de scutiri de impozit pe venit și mai ales, culmea absurdității, scutirea de contribuție de asigurări de sănătate, care se practică în construcții, în industria alimentară și agricultură, scutirea de venit este la toți aceștia, plus cei din tehnologia informației, din IT, cum spunem noi, deci toate acestea ar trebui eliminate.  

Ele au fost introduse în mod populist, existau niște argumente, că pleacă IT-știi din România etc., deci existau niște argumente dintre acestea, dar dacă ar fi să-l citez pe Milton Friedman, un mare economist, spunea următorul lucru: nimic nu devine mai permanent decât un program temporar adoptat de un Guvern în domenii din acestea de cheltuieli bugetare”, a spus liderul liberal. 

Cum s-a ajuns la această situație economică a țării 

„Toată societatea românească, la un moment dat, acum vreo trei săptămâni, se văita cât de mici sunt salariile la un profesor debutant, la un profesor cu zece ani vechime și așa mai departe, dar un profesor din acesta care avea salariul mediu 3.000-3.500 de lei, vorbesc de începutul carierei, plătea impozit pe venit, plătea contribuție de sănătate și am ajuns de exemplu în IT, unde oameni care câștigă peste 2.000 de euro net, în mână, ei nu plătesc impozit pe venit. În construcții, nu plătesc impozit pe venit, nu plătesc nici contribuții de asigurări de sănătate. Și eu pun o întrebare: de ce trebuie să subvenționăm din bugetul de stat construcția de vile, construcția de mall-uri comerciale, construcția de hoteluri etc. etc., în România? Unde se mai întâlnește o asemenea situație în Europa?”, a explicat Theodor Stolojan.

Întrebat care este probabilitatea ca România să atingă deficitul bugetar estimat pentru acest an, de 4,4% din PIB, în condițiile în care, după primele cinci luni, deficitul a ajuns deja la 2,32%, care sunt șansele ca România să se încadreze în deficitul bugetar proiectat pentru acest an, Theodor Stoljan a răspuns că: Răspunsul este responsabilitatea guvernării. Dacă Guvernul Ciolacu dorește să-și bată joc de România, va depăși acest deficit, nu va lua măsurile care se impun, potrivit MediaFax.

Anul viitor sigur că e an electoral, e foarte greu să iei măsuri care taie niște venituri, dar există totuși responsabilitatea față de România, nu numai față de situația unui partid politic sau a unui grup de interese. Ați văzut că cei din justiție se adresează CCR, că se elimină unele excese care există în sistemul lor de pensii, de venituri, sporuri peste sporuri, deci nu-i interesează problemele reale ale României, îi interesează buzunarul propriu”.