Infofinanciar > Lumea la zi > Investițiile străine scad în Germania. Un semnal de alarmă pentru economia europeană
Lumea la zi

Investițiile străine scad în Germania. Un semnal de alarmă pentru economia europeană

Germania este în recesiune economică
Sursa foto: republicaonline.ro

Investițiile străine în Germania au atins un minim în ultimul deceniu, conform unui studiu publicat de Institutul de Studii Economice IW. Acest declin este semnificativ și este perceput ca un semnal al temerilor legate de dezindustrializare în cea mai mare economie europeană.

În 2023, companiile străine au investit 22 miliarde de euro în Germania. Datele furnizate de autoritățile de la Berlin arată că industria a contribuit cu peste o cincime la economia Germaniei. În timp ce serviciile au avut o pondere de 70%.

Evoluția pe termen lung a investițiilor directe sugerează o schimbare în mediul de afaceri din țară. Ieșirile nete totale, care reprezintă diferența între investițiile firmelor germane în străinătate. Și investițiile străine în Germania, au fost de 94 miliarde de euro în anul precedent. Aceste ieșiri nete totale au fost mai mari în 2021 și 2022.

Studiul arată că nivelul constant ridicat al ieșirilor nete totale sugerează că acestea nu sunt evenimente izolate. Ci mai degrabă simptome ale procesului de dezindustrializare. Costurile ridicate ale forței de muncă și altele au determinat firmele germane să își mute parțial sau integral operațiunile în regiuni cu costuri mai reduse, cum ar fi țările emergente din Europa, conform profit.ro.