Infofinanciar > Info > Cum poți vota anul acesta dacă ești plecat în străinătate? Este necesar un document
Info

Cum poți vota anul acesta dacă ești plecat în străinătate? Este necesar un document

alegeri comasare (sursă foto: G4Media)
Sursa foto: arhiva companiei

Cei care sunt plecați în Diaspora pot participa la alegerile din acest an. Însă, potrivit MAE, este necesar ca pentru alegerile din acest an să se prezinte o serie de documente.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au transmis care este lista cu documente pe care cei care sunt plecați în străinătate trebuie să le dețină. Acestea sunt necesare dacă doresc să voteze prin corespondență la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024.

Votul din Diaspora

Oficialii MAE au transmis un mesaj pentru românii plecați în diaspora. Cei care doresc să voteze la alegerile prezidențiale și cele pentru Senat, pot alege să își exercite acest drept prin corespondență. Începând cu data de 1 aprilie a acestui an pot completa un formular care este disponibil pe site-ul Autorității Electorale Permanente.

Există un document care trebuie încărcat pentru ca aceștia să fie înregistrați pentru votul prin corespondență. Este vorba, mai exact, despre o copie scanată a documentului care atestă dreptul legal al românilor de ședere. Acesta trebuie eliberat de autoritățile statului de reședință.

Votarea la secțiile din Diaspora

De asemenea, cei care locuiesc în străinătate, mai au și altă posibilitate de a vota. La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților aceștia se pot deplasa la secțiile de votare organizate în afara țării. Însă, și aici trebuie să arate un document eliberat de oficialii străini. Prin intermediul acestuia se arată că sunt stabiliți în mod legal în acea țară.

În cazul alegerilor pentru Parlamentul European, conform informațiilor transmise de MAE, nu există reglementări legale pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondență.

Alegerile din luna iunie

Există reguli speciale care s-au implementat cu privire la alegerile din data de 9 iunie 2024. Aici intră și folosirea unei singure urne speciale. Aceasta poate fi mutată numai în raza teritorială a respectivei secții de votare.

În cazul în care se va întâmpla ca un alegător să se afle în localitatea sau domiciliul de reședință, dar să nu poată să meargă la secția de votare, atunci acesta își va putea exercita votul prin intermediul unei urne speciale. Alegătorul va arăta la secția de votare o cerere.

Fără urnă specială în străinătate

Ceea ce trebuie evidențiat este că urna specială nu va exista în străinătate conform regulilor care au fost stabilite.
Pentru aceste alegeri, perioada electorală începe din data de 12 martie 2024. Aceasta se finalizează la 3 zile de la publicarea rezultatelor în Monitorul Oficial, informează dailybusiness.ro