Infofinanciar > Info > Declarații cu privire la tăierea salariilor și pensiilor. Ministrul Muncii, Marius Budăi, vine cu noi informații în această direcție
Info

Declarații cu privire la tăierea salariilor și pensiilor. Ministrul Muncii, Marius Budăi, vine cu noi informații în această direcție

Ministrul Muncii, Marius Budăi
Sursă foto: Realitatea.NET

În prezent, bugetul de stat reprezintă un lucru problematic pentru economia națională. România se confruntă cu un puternic deficit bugetar. Numeroși factori, cum ar fi o scădere a încasărilor bugetare, pot contribui la acest deficit. Oficialii au conceput strategii pentru a crește valoarea sumelor care ajung la stat, prin aplicarea unor metode provizorii.

Conducerea țării încearcă prin diferite acțiuni să reducă acest deficit bugetar pentru a ajuta România să aibă o stabilitate economică și o sustenabilitate financiară. Aceste măsuri luate de autorități aduc îngrijorare în rândul cetățenilor, care vor avea de suferit de pe urma acestor implementări. Anunțuri legate posibila tăiere a salariilor pentru bugetari sau reducerea pensiilor au adus griji și neliniște în rândul românilor.

Tăieri de pensii și salarii

Pe măsură ce recesiunea începe să prindă contur, din ce în ce mai multe persoane din sectorul public preconizează reduceri de pensii și de salarii. Anunțul făcut de Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a ridicat și mai multe semne de întrebare. Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a dezvoltat subiectul și a dat declarații pentru a clarifica situația care trezește multe îngrijorări.

Astfel, Ministrul Muncii a anunțat că pensiile salariile celor care lucrează la stat nu vor fi tăiate, pentru ca aceste implementări să nu aibă un efect negativ asupra cetățenilor. Acesta a specificat că aceste reduceri de salarii nu vor fi aplicate nici în cazul pensiilor speciale deoarece nicio țară din UE nu are o astfel de prevedere în cadrul PNRR. Ministrul a explicat că deficitul bugetar trebuie îndreptat prin metode care nu afectează românii.

„Nu ne cere UE să tăiem pensiile speciale. Unii au scris acolo asta, guvernarea de dreapta. Nicio țară din UE nu are o astfel de prevedere în PNRR, împotriva cetățenilor săi. Asta e politica corectă. Trebuie să eficientizăm cheltuiala banului public, dar nu să tăiem veniturile cetățenilor”, a precizat ministrul.

Declarațiile lui Marcel Boloș

Acest fenomen de îngrijorare are la nivel de cauză declarațiile ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Ministrul a explicat faptul că, pentru a îndeplini cerințele impuse de PNRR, este necesară diminuarea cheltuielilor, o măsură cerută de Comisia Europeană (CE). Pentru ca măsura să fie eficientă, ar putea fi necesare și alte acțiuni, cum ar fi creșterea impozitelor, reducerea numărului de personal bugetar sau scăderea salariilor. Ministrul PSD, Marius Budăi a clarificat faimoasele declarații care au creat îngrijorare în rândul cetățenilor.

„Atâta timp cât noi PSD vom fi la guvernare, este exclusă această variantă. După ce am sesizat din presă interviul domnului Boloş am căutat şi am văzut şi eu interviul şi domnul Boloş a plecat practic de la sursa răului, aşa cum îi spun eu, şi anume a plecat de la scrierea din PNRR, însă, eu repet, ca să fim foarte clari, da, trebuie să fim atenţi cu cheltuirea fondurilor publice, dar nu cu reducerea salariilor şi nu într-o perioadă în care puterea de cumpărare a tuturor românilor este ameninţată” a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii, conform Romania TV .