Info

Decizie de ultimă oră! Impozitul pe clădiri va crește din anul 2025, nu 2023: „Nu există timpul necesar”

credite imobiliare finoteca.ro
sursa foto finoteca.ro

Comisia de buget-finanțe din cadrul Camerei Deputaților a hotărât amânarea noilor modificări ale codului fiscal cu privire la majorarea taxelor și impozitelor pentru clădiri până în 2025. Noile modificări au venit pe fondul cerințelor din cadrul PNRR cu privire la alinierea valorii impozabile a proprietăților imobiliare la cea de piață.

Camera Deputaţilor a decis ieri ca noul mod de calcul al impozitelor pe clădiri, pe baza grilei notariale, prevăzut în Ordonanţa Guvernului 16/2022 de modificare a Codului Fiscal, să fie aplicat de la 1 ianuarie 2025, eliminând prevederile introduse în Senat care presupuneau majorarea cu 50% a impozitelor locale.

Ordonanţa 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, adoptată anterior de Senat, a primit marţi raport favorabil cu amendamente din partea Comisiei de buget a Camerei, înregistrându-se 20 voturi pentru şi 5 împotrivă, conform G4Media.

Modificările vor intra în vigoare abia în 2025

Alături de eliminarea inițiativei Senatului de majorare cu 50% a impozitelor locale, la propunerea PSD și PNL, deputații au decis și amânarea termenului intrării în vigoare a acestor prevederi cu 2 ani, de la 1 ianuarie 2023, la 1 ianuarie 2025.

Prin Ordonanța 16 din iulie 2022, Guvernul a decis să majoreze plafonul minim pentru impozitele pe proprietate, de la 0,08% la 0,1% din valoarea clădirii. Însă Senatul a decis să reducă plafonul la 0,08%, introducând însă o valoare impozabilă cu 50% mai mare, prin care prețurile proprietăților s-ar fi dublat în localitățile care se află la pragul minim de taxare.

Această măsură presupune aplicarea cotei de impozitare asupra valorii de piață, atât pentru clădirile rezidențiale, cât și pentru cele nerezidențiale, și includerea prețului terenului în valoarea impozabilă a clădirii, întrucât valoarea construcției se desparte doar în mod artificial de valoarea terenului.

Pornind de la acest obiectiv și de la recomandările raportului FMI, guvernul a introdus în ordonanța de modificare a Codului Fiscal, adoptată în vara acestui an, noile modalități de calcul pentru impozitul pe clădiri, aplicabile din 2023.

Implementarea nu ar fi fost posibilă într-un timp atât de scurt

Consiliile locale au intervenit împotriva acestei inițiative, argumentând că o astfel de măsură nu ar pitea fi aplicată într-un timp atât de scurt. De asemenea, în 2024 vor avea loc alegeri parlamentare, ceea ce a contribuit la amânarea deciziei după formarea noului Parlament.

„Mecanismul e cât se poate de complicat și nu există timpul necesar pentru corelarea între normele prevăzute în grilele notariale și cele ale administrației locale. Am preluat propunerea și a rămas ca împreună cu colegii din coaliție să analizăm și în funcție de decizia luată în coaliție să prorogăm termenul”, a precizat și premierul României,  Nicolae Ciucă.

Totodată, comisia a decis şi ca suprataxarea contractelor de muncă part-time să rămână în continuare cum este prevăzut în Ordonanţă, amendamentul de eliminare a acestei prevederi, aparţinând mai multor deputaţi PNL, printre care Raluca Turcan, Robert Sighiartău, precum a unor deputaţi USR, fiind respins de comisie, potrivit Sibiu100.