Esential

Mirela Nemțanu, CEO Hospice Casa Speranței: „Doar 8% din companii redirecționează 20% din impozit către fundații”

Mirela Nemțanu, director executiv HOSPICE Casa Speranței, sursă foto arhiva personală
Mirela Nemțanu, director executiv HOSPICE Casa Speranței, sursă foto arhiva personală

Mirela Nemțanu, directorul executiv al fundației Hospice Casa Speranței, care a împlinit 30 de ani de activitate în România în 2022, a declarat că facilitatea prin care companiile pot redirecția 20% din impozitele plătite către fundații sau ONG este folosită doar de 8% din societățile comerciale din România.

Prin intermediul legii sponsorizării, care permite companiilor din România să-și redirecționeze 20% din impozitele plătite către fundații sau ONG-uri, au fost strânși peste 335 de milioane de euro înainte de pandemie, a declarat Mirela Nemțanu, director executiv al fundației Hospice Casa Speranței. Este o facilitate puțin folosită de companiile românești, chiar dacă în București, cel mai dezvoltat oraș al țării, procentul urcă de la media națională de 8% la 45%, care în continuare este slab.

Mirela Nemțanu, care conduce fundația care a avut cel mai mare impact asupra sistemului de sănătate din România în ultimii 30 de ani, este de părere că banii aceia se „pierd”, deoarece intră în bugetul statului, unde sunt cheltuiți cu eficiența pe care o cunoaștem cu toții.

Ce pot face companiile pentru a susține fundațiile

De la stânga la dreapta: Dan Malciolu, medic primar HOSPICE, Bogdana Popa, responsabil comunicare CSR Kaufland România, Elena Pap, director regional UP Group, Amalia Enache, noul amabasador HOSPICE și Mirela Nemțanu, director executiv HOSPICE

De la stânga la dreapta: Dan Malciolu, medic primar HOSPICE, Bogdana Popa, responsabil comunicare CSR Kaufland România, Elena Pap, director regional UP Group, Amalia Enache, noul amabasador HOSPICE și Mirela Nemțanu, director executiv HOSPICE

„În România există legea sponsorizării care permite persoanelor fizice cât și juridice să redirecționeze către fundații. Companiile pot redirecționa până la 20% din impozit, indiferent de forma de impozitare. Orice companie, indiferent de cifra de afaceri, poate să redirecționeze 20% din impozit.

La ora actuală, din totalul companiilor care funcționează în România, doar 8% redirecționează. Avem un potențial de 800 de milioane de euro care se pierd, sunt colectați de stat iar fundațiile nu primesc nimic din ele. La nivelul Bucureștiului, 45% din companiile care ar fi putut să redirecționeze folosesc facilitatea asta. Orice companie poate să ajute fără niciun cost, doar completând formularul de impozitare.

Ne supunem tuturor cerinețelor legale, respectăm toate obligațiile, dar în sistemul medical nu ai fundații care se implică 24/7 ca noi. Nu suntem din păcate încadrați în niciun segment, avem obligații, dar nu avem beneficii”, spunea Mirela Nemțanu, într-un eveniment în care anunța că noul ambasador al HOSPICE Casa Speranței este Amalia Enache.

Fundația a ajutat peste 45.000 de pacienți și 100.000 de membri din familiile lor în cei 30 de ani de activitate în România, iar 90% din fondurile sale vin din sponsorizări și donații.

Povestea HOSPICE Casa Speranței

Mirela Nemțanu a ajuns la Hospice în urmă cu șase ani, iar printre primele persoane  pe care le-a cunoscut implicate în fundație a fost prințesa Marina Sturdza, care a fost „un ambasador extraordinar” al paliației.

„Am fost înființați prima oară la Brașov, într-o perioadă în care România nu știa să aibă griijă de muribunzii săi. De atunci au trecut mulți ani și nu greseșc când spun că nu există o fundație care să aibă impactul pe care l-am avut noi asuma sistemului public de sănătate. Nu există nicio fundație care să fii dezvoltat în vreun domeniu cadrul de organizare, cadrul legislativ, de funcționare, protocoalele și absolut ce înseamnă la ora asta metodele de paliație din România.

Nevoia de paliație în România este uriașă

Nu există în sistemul public vreo entitate care să aibă vreo structură ca a noastră. Avem două spitale, unul deschis de Hospice acum 20 de ani, iar acesta este cel de-al doilea spital, cel mai mare din regiune. Am dezvoltat cea mai mare infrastructură pe paliație din România.

Există 94 de operatori de paliație în România, dar există o singură entitate care oferă toate serviciile de paliație: noi. E o mare mândrie pentru noi să putem oferi asta, dar ca româncă mi se pare dezamăgitor că la nivelul întregii țări există o singură entitate care oferă astfel de ajutoare”, spunea Mirela Nemțanu.

Conform estimărilor fundației, peste 176.000 de oameni au nevoie de servicii de paliație în România, în contextul în care la nivel național avem o capacitate de doar 5.000 de pacienți. „Nevoia este imensă și nu este acoperită. Nouă servicii de îngrijire în toată țara, cinci ale fundației noastre, iar acoperirea este de 3%. Nevoia totală de acoperire este de 1%. Există o singură linie de helpline pentru pacienți, a noastră”, spunea CEO-ul Hospice.