Infofinanciar > Lumea la zi > De la kuna la euro. Ce schimbări se vor produce în Croația de la 1 ianuarie 2023 după înlocuirea monedei naționale
Lumea la zi

De la kuna la euro. Ce schimbări se vor produce în Croația de la 1 ianuarie 2023 după înlocuirea monedei naționale

Croația va adopta euro din 2023 Sursa foto BZI
Croația va adopta euro din 2023, Sursa foto: BZI

De la data de 1 ianuarie 2023, Croația își va schimba moneda națională, kuna croată, cu euro. Astfel, statul va fi cel de-al 20-lea din Uniunea Europeană care va folosi moneda europeană.

Croația este membră a Uniunii Europene de la 1 iulie 2013. De asemenea, aceasta va membră a spațiului Schengen începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Anunțul despre adoptarea euro ca monedă națională fost făcut de către Banca Centrală Europeană(BCE): „Prețurile bunurilor și serviciilor se vor afișa în euro și kune până la 31 decembrie 2023”.

Având în vedere cursul valutar, Banca Centrală Europeană a transmis, de asemenea, că este nevoie de afișarea unui curs clar și vizibil de schimb la afișarea prețurilor, întrucât „această măsură este una fundamentală pentru protejarea consumatorilor”.

Kuna poate fi schimbată în euro fără niciun cost

În momentul actual, un euro este echivalentul a 7,53 de kune croate.  Până la data de 31 decembrie 2023, banii pot fi schimbați fără niciun cost. Limita de schimb pentru fiecare cetățean este de 100 de bancnote și 100 de monede în kune per operațiune. Schimbul se poate realiza la oficiile poștale, băncile comerciale și Agenția Financiară, Fina, potrivit digi24.ro.

Ceea ce mai este de menționat este faptul că bancnotele în kune pot fi schimbate, fără niciun cost la orice bancă centrală națională din zona euro începând cu data de 1 ianuarie 2023. Acestea vor fi schimbate la un curs valutar fix de 8.000 de kune/ persoană/zi.

„Băncile vor putea percepe un comision în cazul schimbării unui număr mai mare de bancnote şi monede”, au transmis reprezentanții Băncii Centrale Europene.

Este interzisă majorarea prețurilor din cauza adoptării euro

Din ianuarie 2024, cetățenii din Croația vor putea schimba bancnotele fără o limită de timp și monedele până la finele anului 2015, conform Băncii Centrale Naționale a Croației. Cu toate acestea, reprezentanții BCE au transmis faptul că orice majorare a prețurilor, ce este referitoare la schimbarea monedei naționale, este interzisă

„Dacă vreo companie încalcă această prevedere, consumatorii pot să informeze autorităţile despre creşterea nejustificată a preţurilor, iar acestea pot să impună o amendă, în vederea protecţiei consumatorilor”, potrivit BCE.

Gata de euro, dar fără kuna în bancomate

Schimabrea mondeie poate crea totuși agitatație în rândul cetățenilor din Croația. Statul se pregătește pentru zona euro, dar numărul bancomatelor ce distribuie kuna este din ce în ce mai mic. Doar  o treime din bancomatele existe vor mai putea distribui moneda națională de la data de 1 ianuarie 2023.

La jumătatea lunii decembrie, băncile croate au început să elimine treptat 2.700 din cele 4.000 de bancomate din țară pentru retragerea de kuna, pentru a le pregăti pentru distribuirea de euro luna viitoare. Asociația bancară croată a creat o hartă interactivă a tuturor bancomatelor pentru a ajuta oamenii să găsească cel mai apropiat bancomat operațional. În ceea ce privește moneda pe care oamenii o pot folosi, atât kuna, cât și euro vor fi în circulație de la 1 ianuarie până la 14 ianuarie la miezul nopții. După această dată, vor putea fi utilizați doar euro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.