Infofinanciar > Info > România, una dintre țările membre UE cu cele mai mici diferențe salariale între sexe. Care este situația la nivel european
Info

România, una dintre țările membre UE cu cele mai mici diferențe salariale între sexe. Care este situația la nivel european

salariu - sursa foto - antena3.ro
sursa foto - antena3.ro

România se află printre statele membre ale Uniunii Europene care înregistrează cele mai mici diferențe salariale între bărbați și femei, aproximativ 2,4%, conform datelor Eurostat. Singurul stat membru care stă mai bine decât noi la acest capitol este Luxemburg, care are o populație de talia Clujului.

Conform datelor Eurostat, câștigul orar brut al femeilor era cu 13% mai mic, în medie, decât cel al bărbaților din Uniunea Europeană care prestau aceeași muncă în anul 2020. Țările care au înregistrat cele mai mari diferențe salariale între sexe sunt Letonia (22,3%), Estonia (21,1%) și Austria (18,9%), fiind urmate de Germania (18,3%), Ungaria (17,2%) și Finlanda (16,3%). Pe cealaltă parte a piramidei, Luxemburg se află pe primul loc, cu diferențe salariale de 0,7% între sexe, fiind urmată apoi de România, cu 2,4%, Slovenia (3,1%), Italia (4,2%) și Polonia (4,5%).

România, țara egalității salariale

Conform unei analize realizate de Euronews și citată de Economedia, femeile din UE au muncit „gratis” începând cu data de 15 noiembrie până la finalul anului, având în vedere diferențele salariale dintre sexe pentru aceeași muncă prestată. Femeile au câștigat, în medie la nivelul UE, cu 13% mai puțin decât bărbații, conform celor mai recente date, pentru anul 2020.

Diferența dintre salariile femeilor și bărbaților în sectorul privat a fost de 10% în România, pe când în sectorul public a fost de doar 0,2%. Singurele țări care acordă salarii mai bune femeilor decât bărbaților în sectorul public sunt Cipru (-0,3%) și Polonia (-0,6%).

Motivele diferențelor de salarii la nivel local

„Dacă ne uităm la cifre, stăm foarte bine la acest capitol. Suntem pe locul 2, după Luxemburg, la cele mai mici discrepanțe salariale între femei și bărbați, mult sub media UE și extrem de departe de Austria sau Germania, țări unde decalajul se adâncește foarte tare. Da, sunt domenii în care majoritatea angajaților este formată din bărbați, dar această disproporție în distribuție nu se reflectă și în salarii – pentru aceeași poziție, femeile și bărbații sunt plătiți în mod egal și acolo unde sunt diferențe ele sunt dictate de criterii precum experiența și pregătirea în domeniu. Domeniile la care ne referim, respectiv cele cu angajați preponderent bărbați, sunt IT-ul, auto, construcții, curierat”, menționează Ana Călugăru, de la platforma de locuri de muncă eJobs, conform Economedia.

Totodată, la nivel național, conform studiului Deloitte „Careers with equal opportunities: women in leadership roles”, femeile cu funcții de conducere din România sunt percepute în continuare ca fiind plătite mult mai puțin decât colegii lor de sex masculin, iar femeile sunt promovate mult mai rar decât bărbații.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.