Infofinanciar > Info > De la 1 iunie, milioane de români vor primi ajutor! Despre ce sumă este vorba și care sunt categoriile vizate
Info

De la 1 iunie, milioane de români vor primi ajutor! Despre ce sumă este vorba și care sunt categoriile vizate

ajutoare sociale
Sursa foto - newmoney.ro

Peste 2.5 milioane de tichete sociale o să fie emise și oferite oamenilor de la data de 1 iunie, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Fiecare dintre aceste vocuhere este în valoare de 250 de lei și sunt oferite persoanelor care se confruntă cu un risc de sărăcie. Acesta ajutoare sunt date în cadrul programului guvernamental „Sprijin pentru România”.

Calculele sunt realizate în următoarea manieră: cei 2.5 milioane de beneficiari o să primească vouchere, iar cumulat, aceștia pot cumpăra alimente în cuantum de 3.1 miliarde de lei.

Din ce surse este finanțat acest sprijin

Minsiterul Investițiilor și Proiectelor Europene spune că aceată măsură este finanțată atât din bugetul de stat, cât prin intermediul unor fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020. O altă sursă de finanțare o reprezintă și perioada de organizare 2021-2027 prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială.

Ministrul Marcel Boloș a spus următoarele lucruri, potrivit Mediafax : „ Începând cu identificarea beneficiarilor din categorii vulnerabile diferite, contractarea și evident producția unui număr atât de mare de carduri, sincronizarea și validarea listelor de beneficiari între Ministerul Muncii și ANAF, distribuția la nivel național și încărcarea o dată la două luni a acestor carduri, toate acestea reprezintă un exemplu de solidaritate și de mobilizare la nivelul Guvernului. Negocierile cu Comisia Europeană, mecanismele de finanțare din surse multiple și alte inovații în finanțarea europeană nici nu mai contează în momentul în care românii cu probleme financiare grave vor primi semne de sprijin.”.

Ce oameni vor primi voucherele de ajutor

Categoriile care vor beneficia de aceste tichete sunt diverse. Vom începe cu pensionarii din sistemul public de pensii, care se află în evidența caselor de pensii sectoriale, dar și beneficiarii unor drepturi prevăzute de legi speciale, platite de casele teritoriale de pensii sau cele sectoriale, ale căror venituri nete sunt cel mult egale cu suma de 1.500 de lei. Oamenii care un grad de handicap grav, accentuat sau mediu și care au venituri egale sau mai mici de 1.500 de lei vor beneficia și ei de acest ajutor.

De asemenea, în categoria beneficiarilor se mai regăsesc și: familiile în care există un singur părinte și care au venituri nete pe membru de familie sub 600 de lei sau cel mult egal cu această sumă; familiile care au dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 în ceea ce privește venitul minim garantat, cu schimbările și completările ulterioare și persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate conform prevederilor legale în vigoare, potrivit Mediafax.

Conform MIPE, procesul de distribuire va fi format din trei etape: prima, cardurile vor fi emise către unitățile numite, fiind imprimate datele beneficiarilor și inserate CIP-urile; a doua, distribuirea cardurilor prin CN Poșta Română și ultima, încărcarea valorică a acestor carduri.

Aceste vouchere vor fi acordate în patru tranșe. Reprezentanții MIPE au în vedere și ca, la mijlocul lunii iulie, după ce implementarea primei etape a fost evaluată, să se adapteze calendarul pentru următoarele tranșe, astfel încât beneficiarii să aibă posibilitatea să utilizeze cât mai rapid voucherele ca să își ia alimente și mese calde.