Infofinanciar > Info > De ce femeile trebuie să stea cu capul acoperit în noaptea de Înviere. Motivul pentru care bărbații nu pot face același lucru
Info

De ce femeile trebuie să stea cu capul acoperit în noaptea de Înviere. Motivul pentru care bărbații nu pot face același lucru

naționaliștii ruși care au apărut începând cu anii 1990 au identificat Biserica Ortodoxă Rusă ca fiind un element major al culturii ruse; sursă foto: dreamstime.com
sursă foto: dreamtime.com

În momentul în care o femeie intră în biserică în Noatea de Înviere, și nu numai, aceasta trebuie să își acopere capul cu un batic sau o eșarfă. Obiceiul s-a păstrat încă din cele mai vechi timpuri. Totuși, această datină nu este valabilă și pentru bărbați. 

De unde vine acest obicei 

Datina acoperirii capului în biserică pentru femei își are originea chiar din iconografie. După spusele Sfântului Apostol Pavel, biserica este un loc sfințit, în care trebuie să avem o ținută decentă, care să arate respect. Ținuta exprima astfel, în mod tainic, un mode de comunicare cu Dumnezeu în momentul în care ne aflam în interiorul Casei Lui. 

Astfel, în biserică se crede că bărbatul este capul femeii, și din acest motiv femeile trebuie să stea cu capul acoperit. “Femeile trebuie sa se supună bărbaților. Ce înseamnă asta? Ca odată ce mintea, capul, a fost luminata de Logos, ea trebuie acoperita, adică nu trebuie sa mai punem in ea ceva mai presus de Cuvântul primit, caci altfel se întuneca. Iată motivul pentru care femeia trebuie sa-si acopere capul”, mai spune Sfântul Maxim Mărturisitorul, legat de acest obicei. 

Ce semnifica obiceiul acoperiri capului în antichitate 

Pentru antici, vorbitul cu capul descoperit era un fel de semn că se vorbește fără a se ascunde detalii sau că se spune adevărul. Însă pentru creștinii ce fac parte al cultului ortodox, descoperirea capului înseamnă deschiderea față de Dumnezeu. . Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că „descoperirea capului simbolizează mintea care, in vremea rugăciunii, trebuie sa fie locuita de Logos, de Cuvântul lui Dumnezeu. Adică nu trebuie sa mai aibă in ea alte gânduri lumești”. 

Vălul de pe capul femeilor din biserică a dat naștere, însă, la multe controverse, pornite de la faptul că Sfintele Slujbe se desfășoară chiar dacă femeile din biserică au capul acoperit sau nu, iar dimpotrivă, aceasta se desfășoară chiar dacă bărbații au capul descoperit sau nu, conform România TV.

Însă Sfântul Apostol Pavel spunea că „Orice bărbat care se roagă sau prorocește, având capul acoperit, necinstește capul sau (pe Hristos), iar orice femeie care se roagă sau prorocește, cu capul neacoperit, își necinstește capul” 

Astfel, concluziile trase de preoții și creștinii ortodocși este că femeia trebuie să poarte ceva pe cap în biserică, pentru a-I semăna Sfintei Marii, după cum este arătata în icoane, iar menționarea capului descoperit al bărbatului și acoperit al femeii este obligatoriu doar în incinta bisericii, nu pretutindeni.