Infofinanciar > Lumea la zi > Igor Dodon a fost arestat! Pentru ce este acuzat fostul președinte al Republicii Moldova
Lumea la zi

Igor Dodon a fost arestat! Pentru ce este acuzat fostul președinte al Republicii Moldova

Igor Dodon - sursa foto - zdg.md
Sursa foto - zdg.md

La locuința lui Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, au avut loc acțiuni de percheziție într-un dosar de trădare și îmbogățire ilicită, care poartă numele de „Dosarul Sacoșa”, conform site-ului deschide.md . Aceste percheziții au fost realizate în dimineața zilei de marți, 24 mai 2022. În urma acestor percheziții, a fost arestat.

Astăzi, în jurul orei 11, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost reținut de către polițiști pentru o perioadă de 72 de ore. Acest lucru este confirmat de către procurorul general interimar Dumitru Robu.Dosarul respectiv a fost deschis de către procurorii de la Chișinău, după ce au apărt mai multe imagini în care era surprins următorul moment: Vlad Plahotniuc, fostul conducător al Partidului Democrat, îi dădea lui Igor Dodon o pungă în care se spune că erau bani care urmau să fie folosiți pentru ca angajații Partidului Socialiștilor să fie plătiți.

Procuratura Generală a Republicii Moldova a confirmat desfășurarea unor acțiuni de percheziție la casa lui Igor Dodon. Această acțiune a fost realizată de procurorii anticorupție, colaborând împreună cu ofițeri de la SIS și CNA.

De ce este acuzat Igor Dodon

Conform Marianei Cherpec, procurorul care este responsabil de comunicarea cu mass-media în cadrul Procuraturii Generale, Igor Dodon este acuzat de următoarele lucruri: „În cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracţiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasivă) art.1812 (acceptarea finanţării partidului politic de către o organizaţie criminală), art.337 (trădare de Patrie) şi art.3302 (îmbogăţire ilicită).”.

Tot aceasta spune că se desfășoară percheziții și în alte locații, mai precis în imobile pe care Igor Dodon le deține prin intermediul unor oameni interpuși. Operațiuni de percheziție se desfășoară și la sediul unei asociații, mai precis la „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” pe care o conduce Dodon și care fondată alături de oganizația „Delovaia Rossia”. Printre liderii acesteia se află și Igor Ceaika, fiul fostului procuror general din rusia, Iuri Ceaika, potrivit hotnews.ro.

Percheziții au loc și la casa în care Igor Dodon a copilărit, din satul Sadova, dar și la baza de odihnă din același sat, despre care se spune că aparține familiei fostului președinte.

Acțiunile de urmărire penală sunt desfășurate și la cel puțin două dintre apartamentele lui Igor Dodon, despre care se crede, totuși, că sunt documentate pe numele cumnatului lui, Lilian Filipov, fost ofițer al Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

Trecutul fostului șef de stat

Igor Dodon a deținut funcția de președinte al Republicii Moldova din anul 2016 până în anul 2020. Câștigarea alegerilor din 2016 a fost marcată de mari dificultăți în ceea ce privește votul din diaspora.

Acesta s-a făcut remarcat, în mod special, prin faptul că era un susținător puternic al Rusiei. A dovedit acest lucru prin faptul că a susținut că Republica Moldova trebuie să se depărteze de Uniunea Europeană, a denunțat contractul de asociere cu formațiune politico-economică și a făcut ca țara lui să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Igor Dodon a pierdut alegerile din luna noiembrie a anului 2020, fiind învins de către Maia Sandu. Actuaul președinte din Republica Moldova a obținut un procent de 57,75% din voturi.