Infofinanciar > Lumea la zi > BLOOMBERG: Liz Truss deja face ravagii! Piețele britanice au pierdut 500 de miliarde de dolari
Lumea la zi

BLOOMBERG: Liz Truss deja face ravagii! Piețele britanice au pierdut 500 de miliarde de dolari

Anglia
FOTO: europafm.ro

Piețele bursiere și de obligațiuni din Marea Britanie au pierdut cel puțin 500 de miliarde de dolari în valoare combinată de când Liz Truss a preluat funcția de prim-ministru, încrederea investitorilor fiind zdruncinată de un buget șocant de reducere a taxelor.

Preluând conducerea într-o perioadă în care economia britanică se confrunta deja cu spectrul recesiunii, noile politici fiscale ale guvernului Truss au alimentat temerile că inflația și împrumuturile vor crește vertiginos într-o perioadă de creștere rapidă a ratelor dobânzilor.

Acest lucru a declanșat o vânzare de active atât de severă încât a dus lira sterlină la un nivel minim record și a stârnit discuții despre măsuri de urgență din partea Băncii Angliei.

„Administrația își sapă în călcâie”

„Încrederea în Marea Britanie a fost spulberată pe fondul unui val de îngrijorări legate de perspectivele economice și de direcția pe care o ia administrația Truss”, a declarat Susannah Streeter, analist senior la Hargreaves Lansdown. „Doar o întoarcere a politicilor de reducere a cheltuielilor este de natură să restabilească în mod semnificativ optimismul, dar administrația își sapă în călcâie”.

Indicele FTSE 350 – care cuprinde acțiunile din FTSE 100, puternic exportator, și din FTSE 250, axat pe piața internă – a pierdut peste 300 de miliarde de dolari în capitalizare de piață din 5 septembrie, când Truss a fost confirmată ca lider al Partidului Conservator. În acest timp, un indice al obligațiunilor guvernamentale britanice a pierdut peste 160 de miliarde de lire sterline (173 de miliarde de dolari) din valoarea de piață, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Rata la obligațiunile guvernamentale pe 10 ani a crescut cu peste un punct procentual, depășind 4% pentru prima dată din 2010.

„Ceea ce a făcut guvernul britanic a fost să spună: „la naiba cu perspectivele inflației, să ne gândim doar la creștere””, a declarat Seema Shah, strateg șef la Principal Global Investors. „Randamentele obligațiunilor nu vor face decât să crească și să anuleze o mare parte din mișcarea economică pozitivă rezultată din reducerile de taxe”, a spus ea într-un interviu.

„Marea Britanie pare mai degrabă un vest sălbatic în acest moment”

Obligațiunile cu grad de investiție denominate în lire sterline au pierdut, de asemenea, 29 de miliarde de dolari în aceeași perioadă, ceea ce a tras în jos valoarea de piață a unui indice Bloomberg care urmărește aceste titluri la cel mai scăzut nivel din martie 2016. Un indicator al obligațiunilor de tip junk bond denominate în lire sterline – din care companiile britanice reprezintă peste 90% – și-a văzut valoarea de piață scăzând cu 1,4 miliarde de dolari.

Desigur, având în vedere că deținătorii de obligațiuni sunt mai predispuși să cumpere și să păstreze până la scadență, vânzarea de obligațiuni este relativ mai mică în comparație cu alte active. Marți, obligațiunile britanice recuperaseră ceva teren, iar lira sterlină se îndrepta spre cea mai mare creștere din ultimele luni. În ceea ce privește acțiunile, măsurile pun în pericol performanța superioară a FTSE 100 din acest an, care a fost consolidată de membrii săi cu pondere mare de exporturi. Indicele a scăzut cu aproximativ 5% până acum în 2022, comparativ cu o cădere de aproximativ 20% a indicelui Stoxx 600, dar avansul său s-a redus în septembrie.

„Departe de a fi perechea de mâini sigure cu care investitorii au fost obișnuiți, Marea Britanie pare mai degrabă un vest sălbatic în acest moment”, a declarat Danni Hewson, analist financiar la AJ Bell.