Infofinanciar > Lumea la zi > Darurile rușilor pentru Kim. Cu ce s-a ales liderul nord-coreean după vizita la Moscova
Lumea la zi

Darurile rușilor pentru Kim. Cu ce s-a ales liderul nord-coreean după vizita la Moscova

darurile-rusilor-pentru-kim

Kim Jong Un s-a întors săptămâna trecută la Phenian după vizita sa la Moscova. Dar nu cu mâna goală. Gazdele sale au fost generoase și i-au făcut numeroase cadouri. Darurile rușilor pentru Kim includ de la articole vestimentare, la arme de vânătoare și armament avansat.

În familia liderului nord-coreean Kim Jong Un, cadourile primite de la demnitarii străini reprezintă o adevărat tradiție. Și tatăl său, Kim Jong-Il, și bunicul său, Kim Il Sung, întemeietorul Coreei de Nord, le colecționau. Urmașul nu a întrerupt tradiția, așa că darurile rușilor pentru Kim Jong Un au fost numeroase. Numai bune de expus în muzeul familiei, un instrument de propagandă important în Coreea de Nord.

Primul cadou primit a fost chiar din partea președintelui Vladimir Putin. Acesta i-a dăruit, după întâlnirea oficială pe care cei doi au avut-o, o pușcă de fabricație rusească. „De cea mai bună calitate”, a precizat purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Nu a fost însă singurul cadou prezidențial. Liderul de la Kremlin i-a mai dăruit și o mănușă dintr-un costum spațial purtat în spațiu. Nu întâmplător – Jong Un își manifestase interesul pentru pionierul sovietic al spațiului cosmic, Iuri Gagarin. Mai mult, Putin i-a promis chiar că o să îi trimită în spațiu primul cosmonaut nord-coreean.

Pentru a nu rămâne dator, Kim i-a făcut și el cadou o pușcă lui Putin. „Fabricată de artizani nord-coreeni”, au precizat agențiile de presă nord-coreene.

Darurile rușilor pentru Kim

Liderul nord-coreean nu s-a rezumat însă doar la atât. Oleg Kozhemyako, guvernatorul regiunii Primorski, pe care Kim a vizitat-o, i-a făcut cadou un set de veste antiglonț. Vestele sunt moderne și special concepute pentru operațiunile de asalt, a precizat presa rusă.

De asemenea, Kim a mai primit și cinci drone de atac unidirecționale. Plus o dronă de recunoaștere Geranium-25, folosită pe scară largă în războiul din Ucraina.

Pe lângă armament, Kim a mai primit și o pălărie de blană de la ministrul Apărării, Serghei Shoigu. Găsirea mărimii potrivite a pălăriei le-a pus însă ceva probleme gazdelor. Ambasadorul Rusiei la Phenian, Alexander Matsegora, fost cel care i-a ajuta să rezolve dilema. „Este important ca acesta să fie un cadou din inimă. Și tovarășului Kim Jong Un i-a plăcut”, a declarat ambasadorul citat de agenția de presă rusă RIA.

O tradiție de familie

Toate cadourile pe care Kim Jong Un le-a primit de la demnitari străini merg în muzeul familiei. Unde sunt expuse alături de cele primite de tatăl său, Kim Jong-il, și de bunicul său, Kim Il Sung.

Muzeul, intitulat sugestiv „Expoziția Internațională a Prieteniei” este amplasat pe  dealurile muntelui Myohyangsan și se află la 160 km de capitala Phenian. Construcția, inaugurată în urmă cu 45 de ani, are peste 100 de săli de expoziție. Mai mult de peste 115.000 de obiecte colecționate din peste 200 de țări. Nord-coreeni sunt atât de mândri de colecție, încât în compară cu muzeul Louvre din Paris.

Printre exponate se regăsesc o serie de cadouri prețioase. Astfel, colecția include obiecte de cristal trimise de fostul președinte american Jimmy Carter. Dar și un set de cești de ceai oferit de președintele francez Francois Mitterrand. Pe listă mai figurează o minge de baschet semnată de Michael Jordan dăruită de fostul secretar de stat american Madeleine Albright. Precum și o pușcă de la fostul președinte cubanez Fidel Castro.

Există însă și cadouri primite din Coreea de Sud. Cel mai prețios exponat, din punct de vedere al propagandei, este televizorul fostului președinte Kim Dae-jung, conform Reuters.