Infofinanciar > Info > THE JERUSALEM POST: Vladimir Putin a rămas doar un câine de pază al KGB-ului
Info Lumea la zi

THE JERUSALEM POST: Vladimir Putin a rămas doar un câine de pază al KGB-ului

Vladimir Putin Sursă foto ABC
Foto: facebook.com

Deși conduce Rusia de aproape un sfert de veac, Putin nu a învățat nimic și nu s-a transformat în om de stat. Rămâne același câine de pază al KGB-ului.

La începutul anilor ’60 scriitorul Georgi Vladimov a scris „Credinciosul Ruslan”. Era un roman despre un ciobănesc german dresat să păzească deținuți într-un lagăr din vremea terorii staliniste. După moartea lui Stalin deținuții au fost eliberați, gardienii au plecat. Ruslan și ceilalți câini de pază au ajuns vagabonzi.

Câine de pază al KGB-ului

Mâncau din gunoaie și visau la zilele bune de odinioară. Când erau hrăniți, dormeau la căldură și se distrau ținând deținuții la respect.

Într-o zi, în satul izolat de lângă lagărul lui Ruslan sosește un grup de muncitori în construcții. Cum mergeau pe drum, câinii îi înconjoară și încearcă să-i mâne ca pe oi, să formeze o coloană. cum erau obișnuiți să facă cu deținuții. Dar muncitorii nu se supun, pun mâna pe bețe și pietre, și Ruslan e ucis.

Aceasta era o alegorie pentru „dezghețul” lui Hrușciov. Societatea a fost deschisă și s-au permis libertăți limitate. Romanul are final fericit, întrucât muncitorii refuză să meargă în lagăr și se luptă cu câinii.

Dar imaginați-vă că ar câștiga câinii. Ce altceva ar mai fi făcut după ce ar fi mânat oamenii în barăci? Ce fel de plan ar fi ticluit și cum l-ar fi pus în fapt?

 Sub Putin, Rusia a ajuns la cheremul câinilor

Credinciosul Ruslan poate fi văzut și ca o alegorie a Rusiei actuale, legea o fac câinii.

Serviciile de securitate au fost câinii de pază ai comunismului. Faimoasa Ceka a fost fondată la numai șase săptămâni după ce bolșevicii lui Lenin preluaseră puterea. Însă nu era nimic extraordinar în privința „organelor”, după cum era numită poliția politică. Într-o succesiune amețitoare a acronimelor schimbătoare. GPU, NKVD, MVD și KGB – aparatul de securitate a existat în permanență alături de Partidul Comunist.

Teroarea absolută

A fost o formidabilă mașinărie a terorii și represiunii, iar Stalin a fost capabil s-o transforme într-o armă personală. A folosit-o pentru a-și elimina inamicii și a-i impune teroarea restului țării. O mulțime de comuniști loiali, inclusiv camarazi ai lui Lenin, au fost arestați și împușcați. Serviciile de securitate i-au suprimat pe cei bogați și educați în anii ’20. Au dirijat Marile Epurări ale anilor ’30. Au pus în fapt campania contra „cosmopoliților dezrădăcinați” evrei.

Mai mult, pentru a se asigura de loialitatea celor mai apropiați colaboratori, Stalin le lua frecvent rudele drept ostatici.

Rude, ca ostatici

Soția președintelui sovietic Mihail Kalinin a fost trimisă în lagăre. Nevasta evreică a ministrul de externe Viaceslav Molotov a fost arestată pentru înaltă trădare în 1949.

Soția secretarului privat al lui Stalin, Alexander Poskrebișev, a fost arestată și executată.

După moartea lui, succesorii lui Stalin au decis că e mai sigur să supună aparatul de securitate controlului partidului.

Descălecarea lui Beria

Șeful NKVD-ului lui Stalin, Lavrenti Beria, a fost împușcat, serviciul a fost rebotezat KGB. La conducerea lui au fost instalați politruci. Funcțiile KGB-ului au fost reduse la arestarea dizidenților, spionarea cetățenilor în propriile locuințe și operațiuni clandestine în străinătate. El făcea credincios ce-i cerea partidul, care partid, temător de teroarea din trecut, îl ținea într-o lesă foarte scurtă.

Acesta era KGB-ul care la începutul anilor ’70 l-a angajat pe tânărul Vladimir Putin.

Old School

Apoi a venit colapsul URSS. Sfârșitul comunismului a fost simbolizat de răsturnarea de către o gloată a statuii lui Felix Dzerjinskii, fondatorul Ceka, în fața sediului KGB din Piața Lubianka.

Partidul a dispărut, ideologia comunistă a fost proclamată falimentară, cenzura a fost abolită și deținuții politici au fost eliberați. Zeci de mii de agenți KGB s-au trezit fără stăpân și fără slujbă. Exact ca Ruslan și ceilalți câini de pază din romanul lui Vladimov.

Unii au devenit lachei de oligarhi, alții s-au alăturat uneia dintre numeroasele bande criminale. Cei rămași angajați erau demoralizați: zi de zi, presa acum incitată continua să expună crimele odioase ale poliției politice din epoca sovietică.

Miracolul

Dar apoi a intervenit un miracol: președintele Boris Elțîn l-a numit pe unul dintre ei drept succesor. Nu cel mai bun, nu cel mai inteligent, ci, în fapt, un cât se poate de mediocru locotenent colonel. Dar Putin era un soldat loial al KGB-ului, care a declarat fără ezitare că nu există foști membri ai KGB-ului.

E ca și cum Ruslan și haita lui ar fi reușit să-i subjuge pe muncitori. Agenții KGB nu mai erau acum unealta partidului, mânuită de șefii acestuia, erau stăpânii universului. Aveau întreaga țară numai pentru ei – să facă cu ea ce vor.

S-a trecut la furt

Au început prin a fura – tot așa cum câinii vagabonzi și-ar fi umplut mai întâi burțile.

Ultimele două decenii au fost o veritabilă orgie a cleptocrației. Membrii cercului intim al lui Putin, foști ofițeri KGB, au răsărit brusc pe lista Forbes a miliardarilor. Cu averi imense și proprietăți secrete în străinătate. Despre Putin se crede că e cel mai bogat om în viață. Cu o avere de sute de miliarde de dolari.

Toate bune și frumoase – nu și suficiente însă. Nu pentru asta fuseseră ei dresați. Cei mai apropiați amici ai lui Putin, printre care Nikolai Patrușev, Igor Secin, Serghei Cemizov, sunt foști ofițeri KGB de rang înalt. În mod natural, instinctul lor e acela de a-i conferi societății ruse forma unei coloane de deținuți într-un lagăr de muncă.

Lucrurile democrate fac rău

Libera exprimare a fost ciuntită și în cele din urmă suprimată, dizidențele au fost zdrobite. Politicienii și jurnaliștii din opoziție au fost fie întemnițați, fie asasinați. Alegerile s-au preschimbat într-o farsă predictibilă, parlamentul a fost transformat într-o adunătură de ciudați

Înstanțele și-au pierdut independența și au început să latre sentințe îndelungate pentru cei care îndrăznesc să gândească diferit.

Lărgirea Imperiului

însă Putin își dorea chiar și mai mult: să recupereze teritoriile fizice ale imperiului sovietic, începând cu Ucraina. Firește, aceasta a fost o eroare majoră și o catastrofă care-i va îngropa cel mai probabil regimul.

Însă eroarea fatală ar fi putu fi prezisă. Deși conduce Rusia de aproape un sfert de veac, Putin nu a învățat nimic și nu s-a transformat în om de stat. Rămâne același câine de pază din Credinciosul Ruslan. Antrenat de Iuri Andropov, șeful de partid care era și șeful KGB-ului când Putin s-a angajat. El și cei asemenea lui sunt capabili să configureze Rusia într-o coloană de prizonieri și s-o păzească.  Dar nu sunt competenți să facă mai nimic altceva.