Infofinanciar > Info > Daniel Baciu explică, pas cu pas, cum se calculează noua pensie
Info

Daniel Baciu explică, pas cu pas, cum se calculează noua pensie

Românii care au primit salariul minim pe economie au beneficii
sursă foto: arhiva companiei

Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii, a venit cu mai multe explicații despre recalcularea pensiei. În directla Antena 3 CNN a realizat un model de calcul pentru noua formulă. Şeful de la CNPP a detaliat fiecare amănunt punct despre acest proces complex.

Astfel, Daniel Baciu a explicat cum se aplică noua formulă de calcul din Legea Pensiilor. De asemenea, oficialul a venit cu mai multe detalii despre momentul în care se vor tipări noile decizii de pensionare pentru români. Pentru a exemplifica și pentru a fi cât mai pe înțelesul tuturor, Daniel Baciu a luat cazul unui tâmplar ieșit la pensie. Acesta are, în exemplul oferit, o pensie de 2.192 de lei și o perioadă de 36 de ani de cotizare.

Astfel, un fost tâmplar la Antepriza construcții-montaj are 36 de puncte contributive calculate efectiv pe contributivitate. În acest fel, a realizat 43 de ani, o lună și 23 de zile. Daniel Baciu explică cum pentru calculul punctelor de stabilitate se folosește doar stagiul de cotizare contributiv. Iar la rândul lui, acesta se compune numai din primele două componente. Așadar, vorbim despre condiții normale și condiții de grupă.

Cum se calculează noua pensie

În acest caz, stagiul contributiv ajunge la o perioadă de 36 de ani şi 7 luni. Iar în prezent, seniorul are o pensie în plată de 2.192 de lei. După un calcul simplu, pensionarul din exemplul oferit de Daniel Baciu are un număr total de puncte de stabilitate de 7,8331. Mai departe, aceste puncte de stabilitate se adaugă la punctele contributive. Iar din acest calcul rezultă un număr total de puncte de până la 44,73073.

Astfel, de la o pensie de 2.192 de lei, cât primește în prezent pensionarul din exemplul lui Baciu, se ajunge la valoarea de 3.624 lei. Este vorba, într-un final,  de 1.432 lei în plus. „La sfârșitul anului am avut legea, acum avem normele, urmează să semnăm contractul, după ce vom avea software-ul actualizat va începe și recalcularea.  Aceasta este procedura. Suntem în grafic, nu avem nicio întârziere astfel încât în luna septembrie oamenii să își primească pensiile recalculate”, spune Daniel Bacu, șeful de la CNPP, în direct la Antena 3 CNN.

Explicații pas cu pas

„O decizie de pensionare este o decizie pe care o primește fiecare pensionar în care se vede numărul total de puncte, valoarea punctului de referință și stagiul de cotizare. Acestea sunt date uzuale cu care noi lucrăm în activitatea de zi cu zi.  În urma acestei recalculări nicio pensie nu va scădea. Am pus clar o prevedere ca oamenii să nu sufere și să rămână cu cea mai avantajoasă pensie în plată”, mai spune oficialul.

Daniel Baciu explică apoi care e situația sporurilor și banilor suplimentari: „La momentul actual, sporurile sau al 13-lea salariu nu este luat în calcul pentru că nu sunt oferite cu regularitate. Noi vrem ca de la 1 septembrie aceste sporuri să fie luate în calcul la penise, atâta vreme cât s-au achitat contribuții sociale pentru ele. De la 1 septembrie, conform prevederilor clare în Legea 360/2023 pensionarii vor primi drepturile recalculate integral după noua formulă de calcul”, a declarat Daniel Baciu.