Infofinanciar > Info > Zile de concediu în plus! Ce condiții se impun
Info

Zile de concediu în plus! Ce condiții se impun

Sursă foto: capital.ro
sursa foto arhiva companiei

Salariații au dreptul de a lipsi de la muncă în cazul unor situații neprevăzute de urgență familială, precum boală sau accident. Aceștia sunt nevoiți însă să notifice în prealabil angajatorul, potrivit ultimelor modificări aduse Codului Muncii în 2023, actualizate în 2024.

Este vorba despre o modificare a articolului 152^2 introdus prin Legea nr. 283/2022 și actualizat în 2024 care permite salariaților să lipsească de la locul de muncă în situații critice generate de boli sau accidente care impun prezența imediată a acestora.

Perioada de absență nu poate depăși 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Salariatul și angajatorul trebuie să stabilească de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență, iar aceasta trebuie să fie realizată până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru al salariatului.

Conform procedurilor stabilite în Regulamentul intern, neprezentarea dovezilor privind urgența familială transformă aceste absențe în absențe nemotivate, fiind înregistrate în ReviSal.

Aceste modificări aduc clarificări și protecție pentru salariați în fața situațiilor neprevăzute care afectează sfera familială. Dreptul de a absenta în astfel de situații devine astfel o prevedere esențială într-un peisaj legislativ în continuă schimbare, scrie DcBussines.