Infofinanciar > Lumea la zi > Curtea Penală Internațională este în atenția oficialilor. Administrația Biden ia în considerare sancțiuni
Lumea la zi

Curtea Penală Internațională este în atenția oficialilor. Administrația Biden ia în considerare sancțiuni

curtea-penala-internationala-haga
Sursa foto: arhiva companiei

Administrația Joe Biden va colabora cu Congresul în privința unor posibile sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale. Asta după ce procurorul acesteia a anunțat că a cerut mandate de arestare pentru înalți oficiali israelieni și ai Hamas, a declarat marți secretarul de stat american Antony Blinken.

Republicanii din Congres au semnalat că intenționează să introducă o legislație care să impună costuri curții pentru decizia sa. Și se așteaptă să forțeze un vot asupra unei măsuri care ar putea scoate la iveală diviziunile cu democrații cu privire la războiul dintre Israel și Hamas.

Măsuri contra CPI

James Risch, principalul republican din comisia pentru relații externe a Senatului, l-a întrebat pe Blinken, în cadrul unei audieri, dacă va susține o legislație care să contracareze „CPI care își bagă nasul în treburile țărilor care au un sistem judiciar democratic independent și legitim”.

Risch a declarat că el și alți membri lucrează la o legislație pentru a aborda acțiunile curții. Pe care le-a descris ca fiind „greșite”.

Deschiderea lui Blinken față de cooperarea bipartizană cu privire la CPI este un semn al nivelului de furie de la Washington în legătură cu cererea de mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul apărării Yoav Gallant.

Administrația Biden ia în considerare propunerile

Blinken a declarat în fața comisiei că, deși „diavolul se află în detalii”, administrația Biden va lua în considerare propunerile republicane. Și „va porni de acolo”.
„Vrem să lucrăm cu dumneavoastră pe o bază bipartizană pentru a găsi un răspuns adecvat”, a spus Blinken.

Administrația Donald Trump a sancționat în 2020 oficiali de top ai CPI. Asta ca răspuns la eforturile lor de a investiga presupusele crime de război ale SUA în Afganistan. Sancțiunile au fost ridicate de către administrația Biden în 2021. Deși la momentul respectiv a declarat că se opune acțiunilor curții referitoare la Afganistan și la teritoriile palestiniene.

O schimbare de calcule

Administrația Biden a ridicat sancțiunile „pentru a găsi cea mai bună modalitate de a-i proteja pe membrii serviciilor noastre care au servit în Afganistan”, a declarat Blinken. El a adăugat că cererea de mandat de arestare a CPI i-a schimbat calculele.

„Având în vedere evenimentele de ieri, cred că trebuie să analizăm pașii adecvați de urmat pentru a face față unei decizii profund greșite”, a declarat Blinken în fața comisiei.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine-Jean Pierre, a declarat marți că administrația „poartă discuții . . Cu [Capitoliul] Hill cu privire la următorii pași”.

Republicanii sunt uniți

Republicanii au semnalat că sunt uniți în intenția lor de a cenzura instanța. Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, este așteptat să organizeze un vot asupra sancțiunilor chiar în această săptămână.

Însă punctul de vedere al democraților este mai puțin clar. În timp ce liderii democrați, inclusiv liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, și liderul minorității din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, au criticat cu toții curtea, ei nu au spus încă dacă vor susține sancțiunile.

Progresiști precum senatorul Bernie Sanders din Vermont au declarat că susțin CPI și acțiunile sale.

Senatorul republican Lindsey Graham a lăudat răspunsul lui Schumer la cererea de mandat al CPI. Și l-a îndemnat „să urmeze cuvintele puternice cu fapte puternice”.

„Este imperativ ca Senatul, într-un mod bipartizan, să vină cu sancțiuni paralizante împotriva CPI. Nu doar pentru a sprijini Israelul, ci și pentru a descuraja orice acțiune viitoare împotriva personalului american”, a declarat Graham.

Reacția lui Netanyahu

Într-un interviu acordat marți, 21 mai, postului MSNBC, Netanyahu a declarat că reacția sa la anunțul CPI nu a fost „diferită de ceea ce a spus președintele Biden, acest lucru este scandalos și mulți oameni din întregul spectru politic din Statele Unite . . au numit-o exact așa”.

„Este un procuror necinstit care vrea să demonizeze singurul și unicul stat evreu”, a adăugat el, conform ft.com