Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei internaționale. Noi alegeri în Iran, demisii și inteligență artificială
Lumea la zi

Revista presei internaționale. Noi alegeri în Iran, demisii și inteligență artificială

Revista presei internaționale. Noi alegeri în Iran, demisii și inteligență artificială
Sursa foto: Arhiva companiei

Revista presei internaționale prezintă cele mai importante evenimente care se desfășoară la nivel mondial. Președintele Joe Biden a reproșat Curții Penale Internaționale că a cerut mandate de arestare pentru Biniamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, și Yahya Sinwar, liderul Hamas. Calificând acest efort drept „scandalos”, dl Biden a declarat că nu există „nicio echivalență” între Israel și Hamas.

Procurorul-șef al tribunalului a declarat că există dovezi că ambii bărbați poartă responsabilitatea pentru crime de război, citând atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și blocarea ulterioară de către Israel a ajutoarelor pentru locuitorii înfometați din Gaza. Mandatele de arestare vor fi emise sub rezerva aprobării judecătorilor CPI.

Noi alegeri în Iran

Iranul a stabilit noi alegeri pentru 28 iunie, în urma decesului președintelui țării, Ebrahim Raisi, într-un accident de elicopter. Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem, a declarat cinci zile de doliu și a prezentat condoleanțe poporului iranian. Oamenii înșiși ar putea fi mai puțin înclinați să plângă pentru fostul lor președinte, care este înjurat de mulți pentru rolul său în spânzurarea a mii de prizonieri politici în anii 1980.

Președintele FDIC demisionează

Președintele Corporației Federale de Asigurare a Depozitelor, un organism american de reglementare bancară, va demisiona după ce o anchetă externă a constatat cazuri de hărțuire sexuală și un loc de muncă „ostil” și „abuziv”. Martin Gruenberg, un democrat, a declarat că va demisiona după ce Senatul îi va confirma succesorul, păstrând astfel majoritatea democraților în consiliul de administrație al FDIC.

Audierea finală a unui caz istoric

Curtea Constituțională din Coreea de Sud a început audierea finală a unui caz istoric în care reclamanții, inclusiv bebeluși și un copil nenăscut, dau în judecată guvernul pentru că are obiective climatice slabe. Experții spun că acest caz, primul de acest fel din Asia de Est, ar putea declanșa o tendință regională. Contestații juridice similare au fost depuse în alte părți ale lumii, cu un oarecare succes.

Șeful JPMorgan Chase va demisiona mai devreme decât spera

Jamie Dimon, șeful JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană, a declarat acționarilor că planurile pentru succesiunea sa sunt „pe drumul cel bun”. În vârstă de 68 de ani a sugerat că va demisiona într-un termen mai scurt decât se aștepta anterior, spunând că „nu mai sunt cinci ani”. El a remaniat unele funcții de conducere la începutul acestui an.

Acuzațiile lui Trump

Donald Trump l-a numit „tiran” pe judecătorul care supraveghează procesul său privind banii de tăcere, după ce judecătorul l-a mustrat pe martorul apărării. „Nu spui ‘Doamne’”, l-a certat el pe Robert Costello, un avocat a cărui mărturie a încercat să-l prezinte pe Michael Cohen ca fiind un mincinos. Domnul Cohen a declarat că domnul Trump i-a ordonat să plătească o vedetă porno. Acuzarea a renunțat la pledoarie luni. Un verdict ar putea fi dat săptămâna viitoare.

Scarlett Johansson condamna OpenAI

Scarlett Johansson, o vedetă de la Hollywood care a dat vocea unui asistent virtual în filmul SF „Her”, a condamnat OpenAI pentru că și-a programat chatbotul ChatGPT cu o voce care sună „ciudat de asemănător” cu a ei fără permisiune. OpenAI, liderul incontestabil în cursa inteligenței artificiale, a adăugat recent funcția vocală, care citește răspunsurile cu voce tare. Startup-ul, care valorează 86 de miliarde de dolari, a suspendat utilizarea vocii.

Procurorul și judecătorul de top din Georgia, pe buletinul de vot

Donald Trump nu este singurul candidat a cărui cursă electorală a fost animată de cazul de șantaj din Georgia. Marți, Scott McAfee, judecător, și Fani Willis, procuror, vor apărea pe buletinul de vot în comitatul Fulton. Amândoi par să aibă șanse să-și păstreze locurile de muncă.

În august anul trecut, un mare juriu i-a pus sub acuzare pe dl Trump și pe 18 dintre acoliții săi pentru conspirație în vederea răsturnării rezultatului alegerilor prezidențiale din acest stat în 2020. De atunci, cazul a fost blocat. În ianuarie a fost depusă o moțiune pentru a o îndepărta pe dna Willis din acest caz pentru că a avut o relație romantică cu un procuror pe care l-a angajat. În martie, dl McAfee a decis că dna Willis poate continua să își exercite rolul. Dar Curtea de Apel din Georgia a declarat recent că va examina un recurs la această decizie. Acest lucru ar putea întârzia întregul proces mult dincolo de alegerile prezidențiale din noiembrie. Dacă dl Trump va câștiga alegerile, urmărirea penală ar fi suspendată până când acesta ar părăsi funcția.

Microsoft vrea să domine inteligența artificială

Microsoft a avansat în bătălia pentru dominația inteligenței artificiale cu o investiție timpurie în OpenAI, start-up-ul din spatele ChatGPT. În prezent, Microsoft vinde instrumente de inteligență artificială în întreaga sa activitate, de la divizia sa de cloud computing la software-ul său de productivitate (care include Word și Teams). Analiștii se așteaptă ca în acest an compania să încaseze între 5 și 10 miliarde de dolari în vânzări legate de IA generativă, mai mult decât toate celelalte mari firme de tehnologie.

Dar Microsoft cheltuiește, de asemenea, foarte mult pe servere și pe cipuri specializate în AI. Cheltuielile de capital vor atinge probabil 45 de miliarde de dolari în cele 12 luni până în iunie. În creștere de la 28 de miliarde de dolari în anul precedent. Acesta este un pariu mare pe o tehnologie promițătoare, dar nedovedită. Acționarii Microsoft vor încerca să evalueze dacă investiția va fi rentabilă, potrivit The Economist.