Infofinanciar > Info > Curs valutar vineri, 20 ianuarie 2023! Leul românesc se întărește în fața dolarului
Info

Curs valutar vineri, 20 ianuarie 2023! Leul românesc se întărește în fața dolarului

cec.ro
sursa foto cec.ro

Banca Națională a României (BNR) a emis vineri, 20 ianuarie 2023, cursul valutar care include cotațiile celor mai importante monede de pe piața financiară, dar și a celei naționale.

Banca Națională a României a anunțat vineri un curs de referință pentru euro de 4,9255 lei, de la un curs de referință de 4,9293 lei raportat joi. În timp ce moneda euro a scăzut subtil, dolarul american a înregistrat cea mai mică valoare a săptămânii. Gramul de aur își păstrează trendul ascendent de creștere din ultimele luni. Leul românesc se întărește în fața dolarului.

Dolarul american a suferit astăzi o scădere, ajungând la valoarea de 4,5451 lei, după o depreciere de la 4,5551 lei în ziua de joi, 19 ianuarie. La începutul săptămânii BNR publica cursul valutar care avea ca referință pentru 1 dolar 4,5614 lei.

Lira sterlină este cotată de Banca Națională a României la 5,6182 lei, aproape la aceeași valoare ca în ziua precedentă, dar în creștere față de începutul de săptămână, când era cotată la 5,5737 lei.

Francul elvețian a suferit o scădere importantă după ce a fost cotat la 4,9445 lei, iar cu o zi înainte BNR comunica un curs de 4,9653 lei. Cu o zi înainte, pe data de 18 ianuarie, francul înregistra cea mai mare valoare a săptămânii, de 4,9796 lei.

Gramul de aur își continuă seria de aprecieri din ultimul an și atinge astăzi o valoare de 282,0325 lei, de la o cotație de 279,5194 lei ziua precedentă.

Banca Națională a României actualizează în fiecare zi lucrătoare, la ora 13:00, cursul valutar.

Atribuțiile BNR privind cursul valutar

Banca Naţională a României (BNR) este banca centrală a României, instituţie publică independentă, conform Legii nr.312 din 28 iunie 2004 privind Statutul Băncii Naționale a României și Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr. 157/2005.

Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor. Banca Naţională a României sprijină politica economică generală a statului, fără a prejudicia îndeplinirea obiectivului său fundamental. O atribuţie principală a Băncii Naţionale a României este elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb.

Alte atribuții ale BNR sunt: autorizarea, reglementarea și supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit – în scopul asigurării funcţionării şi viabilităţii sistemului bancar -, promovarea şi monitorizarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare, emiterea de monedă, stabilirea regimului valutar și administrarea rezervelor internaţionale ale României. Din decembrie 2015 BNR este autoritate națională de rezoluție pentru sectorul bancar.

BNR oferă permanent publicului informaţii, date statistice şi explicaţii detaliate privind activitatea proprie şi a sistemului bancar, precum şi analize referitoare la evoluţiile macroeconomice şi financiare interne şi internaţionale.