Infofinanciar > Lumea la zi > Cum va fi văzut Putin de aliații Rusiei? Revolta Wagner a schimbat total jocul
Lumea la zi

Cum va fi văzut Putin de aliații Rusiei? Revolta Wagner a schimbat total jocul

Grupul Wagner fanatik.ro
sursă foto: fanatik.ro

Rebeliunea desfășurată de grupul de mercenari Wagner al lui Evgheni Prigojin pare să fi fost fie învinsă, fie cel puțin atenuată de Moscova, după un weekend de haos. Aceasta ar putea fi o veste mixtă pentru liderul rus Vladimir Putin; pe de o parte, ar putea ieși mai puternic din această situație prin consolidarea autorității, dar ar putea, de asemenea, să ajungă să pară mai slab din cauza haosului care a avut loc.

Acest lucru are implicații pentru aliații Rusiei din întreaga lume. Putin al Rusiei a fost în prima linie a pledoariei pentru o nouă ordine mondială multipolară care va suplini Statele Unite.

În general, SUA au dominat ordinea mondială din 1990 și de la sfârșitul Războiului Rece, dar Putin a dorit să poziționeze Rusia pentru a provoca Occidentul. În acest scop, a colaborat cu China, Iranul și Turcia, precum și cu grupări globale precum SCO, CICA, BRICS și altele.

Aliații Rusiei pun la îndoială autoritatea Moscovei

Pe măsură ce consecințele afacerii Prigojin continuă, va exista o monitorizare atentă din partea altor regimuri autoritare care doresc să suplinească ordinea mondială condusă de SUA. Acestea se vor întreba dacă Rusia este atât de puternică pe cât se pretinde a fi și se vor îngrijora că propriii lor disidenți ar putea lua exemplul revoltei din Rusia.

Global Times din China notează: „În contextul în care lumea este foarte atentă la escaladarea tensiunilor dintre Kremlin și grupul de mercenari Wagner, președintele rus Vladimir Putin a promis să apere țara de trădarea internă prin acțiuni decisive într-un discurs televizat sâmbătă, în urma unui dosar penal intentat șefului Wagner, Evgheni Prigojin, pentru că ar fi susținut o revoltă.”

În raport se spune că Rusia a definit rebeliunea drept „trădare” și că „dacă conflictul se poate potoli sau nu este un test al înțelepciunii politice a lui Putin, inclusiv al capacității sale de a controla situația internă atunci când atât armata cât și guvernul rus se confruntă cu o presiune internă și externă fără precedent, au remarcat experții”. De asemenea, se remarcă rolul crucial pe care Wagner îl joacă în efortul de război din Ucraina.

Iranul are multe de pierdut

Iranul furnizează drone Rusiei și, prin urmare, presa iraniană are un interes în înfrângerea Occidentului de către Rusia. De asemenea, Rusia a ajutat Iranul în negocierile nucleare. Fars News din Iran a examinat rebeliunea Prigojin și a notat: „Într-o situație în care orice neliniște internă în Rusia, în umbra războiului din Ucraina, reprezintă o amenințare serioasă pentru Moscova, rebeliunea „Wagner” a dovedit dușmanilor Rusiei că nu pot profita de diviziunea internă din această țară”.

Raportul iranian notează că Putin i-a oferit șefului Wagner o scară de pe care să coboare și să pună capăt rebeliunii. „Alexander Lukașenko, președintele Belarusului, [a permis] să pună capăt aventurii lui Wagner printr-un [acord prin care] și-a retras forțele din zonele în care au intrat, iar Prigojin a plecat în Belarus.” Raportul îl laudă pe Putin ca fiind înțelept. „Astăzi, aliații Rusiei sunt obligați să fie vigilenți și să se protejeze pe ei înșiși și pe aliații lor”, notează raportul, scrie JP.