Infofinanciar > Educație financiară > Cum stă treaba cu pensiile celor care au lucrat în altă țara europeană? Cum se va calcula venitul pentru acești români
Educație financiară

Cum stă treaba cu pensiile celor care au lucrat în altă țara europeană? Cum se va calcula venitul pentru acești români

Pensie, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Tot mai mulți cetățeni români aflați la vârsta de pensioare au activat și au cotizat și alte țări, membre ale Uniunii Europene. Aceștia au dreptul de a beneficia de o pensie comunitară pentru perioada lucrat, c are va fi luată în calcul indiferent de țara în care persoana și-a dus la capăt activitate din piața muncii. 

Spre exemplu, dacă persoana care va ieși la pensie s-a stabilit în țara în care a lucat până la vârsta de pensioare, va primii pensie din partea acelui stat, iar dacă nu, aceștia vor primi pensia în România. 

Directorul direcției Relațiilor Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), Maria Luiza Socol Florescu a descris procedura și drepturile pe care le au românii care au avut domeniul e activitate în altă țară față de România. 

„Foarte mulți dintre lucrătorii noștri migranți, persoane care au realizat perioade de asigurare și în alte state membre ale UE au atins vârsta pensionării”, a spus ea. 

Cine poate primii pensia în România dacă a lucrat în altă țară europeană 

Cererile pentru pensia comunitară se pot depune la instituția care întreprinde demersul către instituțiile competente din toate statele membre implicate în plata și acordarea pensiilor. 

„Toți cei care lucrează în străinătate și au lucrat în România trebuie să înțeleagă că trebuie să se adreseze acolo unde lucrează în prezent. Aceasta este regula: se depune o cerere de pensie la o singură instituție dintr-un singur stat membru”, a explicat Maria Luiza Socol Florescu. 

Astfel, persoanele sunt îndrumate să-și depună cererea de pensie comunitară la instituția de la locul de ședere permanentă. Însă ce este importat de știut este că există o diferență drastică între domiciliul atestat pe actul de identitate și locul de ședere obișnuit.  

„O persoană poate deține documente care atestă că are domiciliul în mai multe țări. Nu este asta relevant. Ca să putem gestiona, aplica regulile de coordonare, inclusiv pe determinarea legislației aplicabile, trebuie să determinăm corect locul de ședere obișnuit”, a explicat reprezentanta CNPP. 

Locul de ședere obișnuit este determinat de locul în care o persoană își desfășoară activitatea remunerată, în care îi locuiește și familia, unde are o locuință închiriată sau proprie și locația în care persoana își desfășoară activitatea neremunerată sau voluntară. 

Care sunt documentele de care ei nevoie pentru a dovedi vechimea în muncă 

„Atunci când o persoană stabilită în străinătate se adresează unei instituții competente în materie de pensii din alt stat și solicită drepturi de pensii și din România, trebuie să prezinte documente care atestă vechimea în muncă realizată înainte de 01.04.2001. După această dată se găsesc informații în baza de date”, a spus directoarea CNPP. 

Iar în ceea ce privește perioada de dinainte de data de 1 aprilie 2001, este nevoie ca persoana care solicită pensie comunitară să se prezinte cu actele în original, după cum spune reprezentanta. 

„Colegii de la instituțiile din străinătate știu că trebuie să transmită aceste documente în copie certificată pentru conformitate cu originalul”, a explicat Maria Luiza Socol Florescu, potrivit HotNews.

„Fiecare instituție implicată unde persoana a realizat perioade de asigurare efectuează un calcul propriu al drepturilor de pensie și acordă o pensie prin luarea în considerare și a perioadei de asigurare realizată și în celelalte state. Toate instituțiile competente din toate statele membre implicate trebuie să facă un calcul al pensiei comunitare. Fiecare instituție are obligația să facă un dublu calcul atunci când poate fi calculată o pensie națională”, a mai explicat reprezentanta CNPP.