Infofinanciar > Info > Cum se pregătește România în contextul amenințărilor nucleare? Lista achizițiilor de 82 de milioane de euro
Info

Cum se pregătește România în contextul amenințărilor nucleare? Lista achizițiilor de 82 de milioane de euro

Centrala nucleara Sursa foto Exquis.ro
Sursa foto: Exquis.ro

În contextul unui posibil accident la centrala nucleară de la Zaporojie, România face achiziții în valoare de 82 de milioane de euro. Din această cauză, România are în vedere mai multe scenariii, făcând mai multe achiziții într-un astfel de context. 

Lista achizițiilor

corturi  – 3.246 buc

paturi  – 393.137 buc

pături -285.955 buc

saci de dormit – 135.697 buc

saltele pat – 430.797 buc

cearşafuri – 930.691 buc

fețe pernă – 402.586 buc

perne – 430.928 buc

treninguri – 152.000 buc

tricouri -152.000 buc

„În cazul unui accident nuclear ca urmare a bombardamentelor de la Zaporojie, România şi Polonia s-ar putea confrunta cu un aflux mare de refugiaţi din Ucraina, dar şi un aflux de refugiaţi determinat de condițiile extreme de vreme, având în vedere că în acele zone populaţia nu va mai avea acces la facilitățile şi infrastructura de energie, căldură, apă etc. Din câte știu, conducerea Ucrainei a transmis anumite date populației și semnale, cum să procedeze și ce să facă în cazul unui accident nuclear”, a spus Vasile Simileanu, doctor în geopolitică, conform antena3.ro.

România este pregătită

Directorul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, Petre Min, a spus că zilnic se fac simulări pe condițiile meteo reale care arată consecințele radiologice care ar urma unui accident nuclear în Ucraina

„Zilnic se fac simulări pe condiții meteo reale care arată și consecințele radiologice potențiale în urma unui accident. (…) Deci, indiferent de cum s-ar întâmpla, la noi ar ajunge o concentrație care practic nu contează pentru sănătatea oamenilor sau nu are impact radiologic asupra cetățenilor noștri. Pe scurt, sistemele de monitorizare tradiționale, să spunem așa, pe care le-am tot prezentat și am vorbit despre ele în această perioadă, funcționează. Deci, noi în acest moment avem informații despre tot ceea ce înseamnă radioactivitatea pe amplasament și din jurul amplasamentului care acum este normală. Până acest moment nu a fost nicio modificare legat de alimentarea cu energie electrică. Practic, centrala (n.r Zaporojie, Ucraina) în acest moment este reconectată pe linia principală de energie electrică de 750 de kV. Suntem pregătiţi. Nu este vorba de o activitate pe care noi am început-o acum cu această situație din Ucraina. Asta este activitatea noastră de bază zilnică.  Este pregătit un sistem coordonat, chiar dacă suntem informați despre depășirea nivelurilor de radioactivitate aceste informații trebuie să fie analizate într-un algoritm din care să rezulte potențialele pericole pentru România. Chiar dacă s-ar întâmpla ceva, după cum ați văzut și în simularea respectivă, noi activăm sistemul de răspuns la urgență, dacă într-adevăr există pericole potențiale pentru România. Dacă s-a întâmplat și consecințele sunt locale, noi nu avem de ce să activăm un sistem de răspuns, să consumăm resurse și să inducem doar panică. Pentru noi panica reprezintă un pericol mult mai mare decât consecințele radiologice”, a declarat Petre Min.