Infofinanciar > Lumea la zi > Acord între Ungaria și Belarus. Se construiește un reactor nuclear în valoare de 12,5 miliarde de euro
Lumea la zi

Acord între Ungaria și Belarus. Se construiește un reactor nuclear în valoare de 12,5 miliarde de euro

Centrală nucleară, Sursă foto: Forbes
Sursa foto Arhiva companiei

Guvernul Ungariei a semnat un acord cu Belarus pentru a contribui la construirea celei de-a doua centrale nucleare din Ungaria, a declarat miercuri, la Minsk, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Reactorul PAK 2 din Ungaria este construit de Rosatom din Rusia din 2014. Compania rusă construiește două reactoare cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare la PAKS 2, în centrul Ungariei.

„De o mare importanță este acordul semnat astăzi aici privind cooperarea în domeniul energiei nucleare. Ne permite să folosim experiența acumulată de Belarus aici în timp ce construim reactoare cu o tehnologie similară”, a declarat Szijjarto, fără a oferi mai multe detalii despre acord.

Proiectul de 12,5 miliarde de euro (13,57 miliarde de dolari) a înregistrat întârzieri mari. Totuși, energia nucleară nu este acoperită de sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, impuse din cauza războiului din Ucraina, conform reuters.com.