Educație financiară

Cum îți salvezi portofoliul în vreme de bear market?

bear market sursa foto thenytimes
Sursa foto: thenytimes

Perioadele de bear market sunt unele dintre cele mai dificile pentru un investitor. Dacă vă simțiți îngrijorat în legătură cu investițiile dumneavoastră, este normal. Cu toate acestea, mișcările pe care le faceți acum pot avea un impact asupra investițiilor pentru anii sau chiar deceniile următoare.

Nu este ușor să investești în acest moment, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți păstra banii cât mai în siguranță, chiar și în perioadele de bear market.

Evitați să vă retrageți banii de pe piață în perioadele de bear market

Încercați să vă păstrați banii pe piața bursieră chiar și în perioadele de bear market, asta dacă este posibil și nu aveți nevoie urgentă de bani.  Deși acest lucru poate părea contraintuitiv, piețele bear pot fi momente deosebit de proaste pentru a vinde, deoarece prețurile acțiunilor sunt mult mai mici.

Dacă ați investit inițial când piața era înfloritoare și prețurile erau ridicate, apoi vindeți când piața este în scădere și prețurile sunt scăzute, ați putea risca să pierdeți bani. De asemenea, dacă vă decideți să reinvestiți banii mai târziu, odată ce piața și-a revenit, s-ar putea să ajungeți să plătiți o primă pentru aceleași investiții pe care tocmai le-ați vândut.

Desigur, există unele situații în care nu aveți altă opțiune decât să vă scoateți banii de pe piață. În acest caz, încercați să faceți tot posibilul să retrageți cât mai puțin posibil și să lăsați restul investițiilor în pace. Dar, dacă aveți posibilitatea, cel mai bine este să evitați să vă atingeți investițiile atunci când piața este în scădere.

Păstrați o perspectivă pe termen lung

Când ne aflăm în mijlocul unei piețe bear, este normal să ne simțim pesimiști în legătură cu viitorul. Dar piața bursieră a experimentat zeci de prăbușiri și piețe bear în istoria sa și are o rată de succes de 100% când vine vorba de revenirea din ele.

Cu alte cuvinte, de fiecare dată când piața s-a confruntat cu o piață bear, și-a revenit în cele din urmă. Cheia, așadar, este să încercați să rămâneți concentrați pe termen lung. Nu se poate spune cu exactitate cum va evolua piața în următoarele săptămâni sau luni. Dar, pe parcursul anilor, este extrem de probabil ca aceasta să își revină. Dacă vă mențineți o perspectivă pe termen lung, poate fi mai ușor să faceți față perioadelor de volatilitate pe termen scurt.

Alegeți investițiile potrivite

În general, un portofoliu mai diversificat vă va îmbunătăți șansele de a supraviețui unei piețe bear. Majoritatea experților recomandă să dețineți cel puțin 25-30 de acțiuni dintr-o varietate de industrii. În acest fel, dacă una sau două dintre acțiuni nu reușesc să treacă peste această scădere, nu vă va scufunda întregul portofoliu.

De asemenea, dacă investiți în acțiuni individuale, verificați de două ori dacă fiecare dintre ele este o investiție solidă pe termen lung. Companiile care, în general, sunt sănătoase au șanse mai mari de a supraviețui recesiunii, iar cu cât aveți mai multe astfel de acțiuni în portofoliu, cu atât banii dumneavoastră vor fi mai în siguranță.

În cele din urmă, dacă vă apropiați de vârsta de pensionare, ar putea fi înțelept să începeți să vă reorientați portofoliul către investiții mai conservatoare, cum ar fi obligațiunile.

În mod ideal, veți păstra în continuare o parte din portofoliu investit în acțiuni, deoarece acest lucru vă va ajuta banii să continue să crească și să țină pasul cu inflația. Dar, investind mai conservator, economiile dvs. nu vor fi lovite atât de puternic dacă prețul acțiunilor scade în continuare.