Info

Cum îți poate afecta sănătatea o dietă de slăbit neconformă?

Dietă de slăbit, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Majoritatea celor  dintre noi care simt nevoia să scape de kilogramele în plus adoptă o dietă de slăbit neconformă, care afectează organismul și stilul de viață echilibrat atunci când sunt urmate pe o perioadă mai lungă de timp.. De pildă, în prezent, sunt la modă curele „instant” care garantează rezultate foarte rapide doar pe baza unui regim cu multe proteine.

De aceea, medicii nutriționiști ne avertizează că „a slăbi” nu înseamnă a priva organismul de nutrienţii de care are nevoie în fiecare zi. O dietă sănătoasă, dar care va produce rezultate într-un timp mai îndelungat, este cea în care integrăm toate valorile nutriționale. Pentru a ne putea feri de dietele neconforme, trebuie să aflăm care sunt acestea și ce efecte devastatoare pot produce. Anumite diete presupun eliminarea unor grupe alimentare, precum carbohidrați, grăsimi sau proteine, ceea ce duce automat la deficiențe vitaminice și de minerale.

Cum ne poate afecta sănătatea o dietă de slăbit neconformă?

a) dieta de slăbit fără gluten

Medicii nutriționiști ne avertizează că excluderea produselor care conţin gluten ne va „obliga” organismul să consume alimente bogate în amidon (cartofi, orez, făină de orez) care cresc nivelul glicemiei. Acest lucru favorizează şi creşterea în greutate.

b) dieta de slăbit fără carbohidrați

După cum am învățat de acasă, pâinea ține de foame. Astfel, excluderea carbohidraților din stilul nostru de viață va „forța” corpul să ceară și mai multă mâncare decât consumam anterior, deoarece vom avea senzația că nu suntem niciodată sătui. De asemenea, această dietă de slăbit poate favoriza producerea în exces a unei substanţe care menține un mediu acid în corpul nostru. Acest lucru, potrivit specialiștilor, pune în pericol în special inima.

c) dietele de slăbit fără grăsimi
Nutriționiștii transmit că trebuie să integrăm în dieta noastră de slăbit și grăsimile sănătoase, întrucât acestea sunt esenţiale pentru creier şi inimă. De aceea, este important să reducem nivelul grăsimilor animale, provenite din ouă, carne sau lactate și să-l înlocuim cu grăsimile nesaturate din uleiul de măsline, nuci, somon sau avocado.

d) dietele de slăbit bogate în proteine

Mai multe studii au demonstrat că un consum exagerat de proteine animale poate crește riscul de a avea diabet. În plus, aceste diete bazate pe un consum ridicat de proteine favorizează dezvoltarea unui hormon care creşte riscul de cancer la sân şi la colon.

Aceste diete de slăbit, dacă sunt încercate și repetate de mai multe ori în timp, vor crește nivelul de cortizoni, deoarece supunem organismul la stres. Stresul poate determina insomnie, probleme cu tiroida, hiperglicemie, osteoporoza, creșterea tensiunii arteriale, scăderea imunității sau acumularea de grăsime în exces la nivel abdominal.