Info

Cum îți alegi dieta de slăbit și cu cine ar trebui să te consulți

Dieta Sursa foto NBC News
Sursa foto: NBC News

Dietele pentru slăbit sunt un subiect foarte popular, în special în rândul femeilor. Ce ar trebui să știm înainte să începem o dietă? În permanență apar noi diete, cure, sfaturi, și diverse trucuri care garantează pierderea în greutate, sigură și rapidă. De cele mai multe ori, acestea nu funcționează așa cum ele sunt prezentate.

Fiecare organism este diferit și are particularitățile sale, astfel că o dietă de slăbit nu poate funcționa pentru oricine. 

Trebuie consultat medicul specialist înainte de a începe o dietă de slăbit

Înainte să începem o dietă de slăbit, ar trebui să consultăm un medic specialist și să efectuăm un set de analize, pentru a ne cunoaște organismul și a înțelege ce drum să urmăm. Buna informare și cunoaștere a tuturor posibilităților ne ajută la stabilirea unei imagini de ansamblu despre procesul pe care urmează a-l începe.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre încercările anterioare de a pierde în greutate sau alte diete pe care le-ați urmat. Fiți deschis cu privire la stilul de viață, mâncărurile preferate și obiceiurile alimentare. Doctorul vă poate îndruma către grupuri de sprijin pentru pierderea în greutate sau vă poate redirecționa la un nutriționist acreditat. Alegerea unui nutriționist acreditat este esențială, având în vedere că există persoane fără o expertiză medicală în acest domeniu, care vând online planuri alimentare și dau sfaturi care s-ar putea dovedi a fi dăunătoare.

Deși o dietă poate părea inofensivă, pe fondul unor afecțiuni preexistente sau o imunitate scăzută, acestea pot avea efecte negative. De aceea este recomandat să efectuăm un set complet de analize generale pentru a fi la curent cu starea actuală de sănătate. În cazul unor afecțiuni precum tulburări endocrinologice, digestive, ale ficatului, rinichilor și bolile autoimune, medicul specialist va recomanda un regim special, în concordanță cu specificațiile acestor afecțiuni. În funcție de necesitățile fiecăruia, un medic nutriționist ne poate ajuta să ne construim o dietă  benefică.

Așadar, consultarea unei persoane specializate, alături de informarea personală din diverse surse, este esențială în alegerea celei mai potrivite diete, pentru a obține rezultate pozitive, dar și a păstra un stil de viață sănătos.

Găsirea unui stil de viață balansat

De multe ori, căutăm să obținem rezultate imediate și uităm să avem grijă de corpul nostru. O dietă înseamnă un stil de viață, o responsabilitate asumată pe o durată îndelungată. Pentru a ajunge la rezultatele dorite, trebuie să avem în vedere atât regimul alimentar, cât și mișcarea, exercițiile fizice, odihna și nivelul de stres din viața de zi cu zi.

Așadar, consultarea unui medic nutriționist, alături de informarea personală din diverse surse, este esențială în alegerea celei mai potrivite diete de slăbit, pentru a obține rezultate pozitive, dar și a păstra un stil de viață sănătos.

Alegerea unei diete de slăbit depinde de o multitudine de factori: preferințele personale, flexibilitatea programului, bugetul dumneavoastră pentru alimente, starea de sănătatea actuală, condiția fizică. Pentru a ne crea o rutină sănătoasă, trebuie să căutăm o balanță între toate aceste elemente, pentru ca dieta să nu devină un factor de stres în viața noastră.

La momentul actual, specialiștii ne recomandă să avem în vedere nu doar aspectul fizic, ci și motivația interioară ce se află în spatele deciziilor noastre.

„Primul pas pentru a determina dacă o dietă va funcționa pentru tine este să afli de ce faci această schimbare”, anunță epidemiologii americani. În funcție de rezultatele pe care dorim să le obținem – pierderea în greutate, schimbarea regimului alimentar sau îmbunătățirea condiției fizice – structura dietei diferă considerabil.