Infofinanciar > Info > Cum evoluează exportul de grâu din Europa? Rusia și Ucraina s-au retras din joc
Info

Cum evoluează exportul de grâu din Europa? Rusia și Ucraina s-au retras din joc

Ucraina înregistrează o creștere în producția și exportul grâului
sursa foto arhiva companiei

Exporturile de grâu din Europa se vor desfășura la un ritm mai lent în a doua jumătate a acestui an comercial, ca urmare a unei concurențe accentuate din partea Rusiei și Ucrainei, care acoperă cererea dinamică din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, arată o analiză recentă realizată de Departamentul pentru Agricultură al SUA. În acest context, România se află în atenție.

La mai puțin de patru luni până la încheierea anului comercial în iunie 2024, exporturile de grâu ale UE au înregistrat șapte săptămâni consecutive de declin față de anul precedent, conform datelor recente furnizate de Comisia Europeană și consultate de Economica. Până în prezent (27 martie), UE a exportat 23,3 milioane de tone de grâu, comparativ cu 23,8 milioane de tone în aceeași perioadă din anul anterior, cu predilecție către Maroc, Nigeria și Algeria. Proiecțiile pentru viitor sunt pesimiste, potrivit Economedia.

Potrivit estimărilor USDA, în anul comercial 2023/24, exporturile de grâu (atât comun, cât și dur) din UE sunt prognozate să înregistreze o scădere la 33,6 milioane de tone, față de 35 de milioane de tone înregistrate în anul anterior, în pofida unui flux puternic de exporturi în prima parte a acestui an comercial.