Info

Cum arată declarațiile pentru plafonarea prețului la energie! Guvernul a publicat întreaga procedura

Facturi
Sursă foto: Botoșăneanul

Guvernul a stabilit că mai mulți beneficiari ai voucherelor de energie trebuie să depună declarații pe proprie răspundere pentru a primi acest ajutor din partea statului. Măsura se va aplica în cazul celor care au trecută pe card o altă adresă de domicliu decât cea reală sau a celor care locuiesc în aceeași casă cu mai mulți locatari.

De asemenea, formularul va trebui completat și de cetățenii care trăiesc în satele unde nu există nomenclator stradal.

Astfel, cei care se încadrează în schema de ajutor și în condițiile stabilite de autorități (românii trebuie să aibă o renumerație mai mică de 2000 de lei) și care se regăsesc în situațiile enumerate anterior, vor fi nevoiți să completeze declarația emisă de Guvern.

Declarație pe proprie răspundere, Sursă foto: Guvern

Declarație pe proprie răspundere, Sursă foto: Guvern

Aici, beneficiarii vor fi nevoiți să-și scrie adresa de domiciliu exactă (unde locuiește practic persoana în cauză), numele persoanelor cu care locuiește, dar și CNP-ul.

Începând de luni, 16 ianuarie, autoritățile au început să emită declarațiile pe proprie răspundere. Acestea vor ajunge la aproximativ 500.000 de oameni.

„Traseul” beneficiarilor

Pentru a primi voucherele de energie, beneficiarii care au probleme cu adresele de reședință trebuie să treacă mai întâi pe la administratorii de blocuri și să-i înștiințeze pe aceștia că primesc ajutorul din partea statului.

Cei din urmă vor trebui să scoată din factura de întreținere costul la încălzire pe fiecare apartament în parte și pe fiecare beneficiar.

Mai apoi, după ce completează declarația și primesc voucherul de energie, împreună cu aceste documente și cu buletinul, beneficiarii vor trebui să meargă la un ghișeu poștal, scriu cei de la Antena 3 CNN.

Aici, românii vor depune toate documentele și, prin mandat poștal, statul își va recupera banii din contul fiecărei persoane.

„Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari.

E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal.

Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal”, a susținut ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Cine primește voucherele de energie

Conform ordonanței nr. 166/2022, oficialii Guvernului au anunțat că cei care vor primi vouchere de energie sunt:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;

d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Astfel, românii vulnerabili vor primi două tichete de energie, în valoare de 700 de lei, pentru a acoperi prețurile facturilor la energie electrică. Acestea vor putea fi utilizate de beneficiari până la data de 31 decembrie 2023.

Voucherele vor fi acordate astfel:

a) 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

b) 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.