Infofinanciar > Info > Vacanța de primăvară este aproape! Când vor avea liber elevii și profesorii
Info

Vacanța de primăvară este aproape! Când vor avea liber elevii și profesorii

sursă foto:edupedu.ro; structura anului școlar 2022-2023
FOTO: edupedu.ro

Odată cu venirea primăverii elevii se gândesc deja zile libere. Potrivit anului școlar, vacanța de primăvara include, cum este firesc, și sărbătorile pascale. Creștinii sărbătoresc Paștele pe 16 aprilie în timp ce catolicii vor sărbătorii Învierea Domnului Iisus Hristos pe 9 aprilie.

Anul școlar 2023-2024 vine la o pachet cu o situație deosebită în privința vacanței de primăvară, deoarece va pica fix între cele două sărbători. Elevii vor avea parte de două 14 zile libere în care vor fi cuprinse atât Paștele Ortodox cât și cel Catolic. Elevii vor intra în vacanță pe 7 aprilie și vor reveni în sălile de clasă pe marți 18 aprile, potrivit site-ului oficial al Ministerului Educației.

Vacanța de primăvară începe pe 7 aprilie

Situația nu este valabilă pentru toate unitățile școlare, de exemplu anumite grădinițe pot funcționa și pe durata vacanței de primăvară. Numărul acestora nu este stabilit.

Poate varia în funcție de solicitări și de capacitatea grădinițelor de a asigura buna funcționare a serviciilor. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat săptămâna trecută că în următorul an școlar va interveni o situație aparte deoarece, vacanța de primăvară pică între Paștele Catolic și cel Ortodox, dat fiind faptul că între cele doua se află la o distanță de o lună, structura vacanței a fost stabilită de comun acord cu elevii, părinții și sindicate ale cadrelor didactice deopotrivă.

”Pentru anul şcolar următor avem o situaţie deosebită. În anul respectiv, avem o distanţă mare între sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe, este cam o lună de zile.

În logica împărţirii echilibrate a modulelor, adică să avem un număr de săptămâni comparabile, vacanţa de Paşte pică fix la mijloc. Da, deci există zilele libere legale pentru cele două sărbători, iar vacanţa de primăvară pică undeva la mijloc”, informează digi24.ro.

Ligia Deca a explicat cum au fost rezolvate nemulțumirile părinților în legătură cu faptul că vacanța nu se suprapune cu perioada sărbătorilor pascale.

Declarațiile ministrului Educației

”Noi am deschis, am avut în dezbatere publică structura anului şcolar. În contextul Comisiei pentru dialog social, am cerut părerea elevilor, părinţilor, sindicatelor. Nu am avut în şedinţă argumentată nevoia mutării acestei vacanţe de primăvară dintre module înspre vacanţa de Paşte.

Unul dintre argumentele pe care le-au adus pentru a păstra acea săptămână aşa cum am propus-o iniţial este nevoia de spaţiu în timpul vacanţei pentru organizarea diferitelor etape ale olimpiadelor şcolare.

Acesta au fost unul dintre motive, dar motivul principal pentru care această vacanţă se află între cele două sărbători pascale, pe lângă egalitatea de tratament între confesiuni, este şi echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic. Este normal ca ele să nu fie dezechilibrate din punct de vedere al numărului de săptămâni. De aceea am rămas pe această variantă”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.

Ordinul ministrului Deca privind  structura anului școlar 2023-2024 a fost validat în Comisia de Dialog social după ce a fost supus dezbaterii publice. Conform ordinului vacanța de primăvară, între modulele de curs patru respectiv cinci a fost stabilită pentru perioada 13-22 aprilie.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.