Infofinanciar > Info > Calendarul accizelor la alcool, tutun și băuturi cu zahăr până în 2026. Cu cât se vor scumpi produsele
Info

Calendarul accizelor la alcool, tutun și băuturi cu zahăr până în 2026. Cu cât se vor scumpi produsele

Tigari si Alcool Sursa foto Romania TV
Sursa foto: Romania TV

Guvernul a luat o hotărâre în ceea ce privește Noul Cod Fiscal. Acestuia i-au fost aduse mai multe schimbări, printre care și prețul majorat la alcool, țigări, băuturi cu zahăr.

Din 2023, acciza la alcool și tutun va înregistra creșteri masive. Acest lucru va duce ulterior la o majorare fără precedent a prețurilor la țigări și băuturi alcoolice.

Pentru perioada 2023-2026, oficialii au decis  să realizeze un calendar prin care să prezinte accizele care vor fi aplicate fiecărei categorii de produse.

Accizele vor fi indexate cu indicele prețurilor de consum. Excepție în acest caz fac accizele penru carburant, doar pentru anul viitor, întrucât ele vor rămâne neschimbate. La alcool, accizele se vor majora cu 20%.

Tigaretele vor înregistra o acciză  în creștere de 31 de lei anual. În anul 2024, acciza va ajunge la 50%.

În baza acordului industriei și datorită faptului că nu au fost înregistrate majorări a acestor accize în anul current, accizele la tutun vor putea intra în vigoare din anul 2022.

Conform Profit.ro, 80% din prețul final al tigrilor reprezint accize, TVA și alte taxe plătite statului.

În ceea ce privește TVA pentru băuturile cu zahăr, aceasta va înregistra o creștere cu 10 procente, de la 9% la 19%, iar în cazul HORECA, aceasta va atinge cota de 9% de la 5%.

„Măsuri nocive pentru populație”

Ilie Șerbănescu, economist a făcut câteva declarații cu privire la măsurile pe care Guvernul a decis să le adopte. El a transmis faptul că distrugătoare pentru cea mai mare parte a populației, având în vedere situația economică actuală în care ne aflăm.

„Sunt măsuri foarte bune, în condițiile de deficit bugetar. Sunt cele mai puțin nocive pentru populație.”, a transmit acesta.

El a făcut trimitere și la dividente, care vor înregistra creșteri, de asemenea, de la 5% la 8%.

„Dacă-mi spune cineva o țară normală la cap care nu e colonie, în care se petrece această diferențiere astronomică între impozitul pe profit și a dividendelor (n.r. – în prezent)… Nu e…”, a completat economistul.

Cea mai grea perioadă pentru cei de la conducere va fi perioada de șase luni până la intrarea în vigoare a Noului Cod Fiscal. Serbănescu susține acest lucru deoarece „ în momentul în care guvernul este la ananghie cu bugetul, trebuie să ia anumite măsuri. Toate măsurile pe care le-a luat sunt printre cele mai puțin nocive pentru populație. Dar ele nu o să ajungă și o sa ia și măsuri care vor fi nocive, pentru că nu vor avea ce să facă. O să se facă imediat în perioada următoare și o să se încurce problema cu acea perioadă de șase luni, până la intrarea în vigoare în Codul Fiscal”.