Esential

Schimbări fiscale care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023

realitatea.net
FOTO: realitatea.net

Codul Fiscal a fost modificat de către Executiv undeva pe la jumătatea lunii iulie, o parte din prevederile Ordonanței au intrat în vigoare începând cu luna august a anului în curs, însă o serie de schimbări fiscale vor fi operate începând cu ianuarie 2023. La vremea aceea, Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu susținea că la propunerea ”mediului public”, nu au fost efectuate schimbări fiscale radicale ci s-a continuat pe aceeași traiectorie, aceea de a susține mediul de afaceri și de consolidare a acestuia într-o manieră onestă.

La finalul ședinței de guvern din 15 iulie 20222, Adrian Câciu a adăugat faptul că la propunerea mediului de afaceri s-ar fi efectuat o serie de modificări fiscale asupra codului, care fie au intrat deja în vigoare odată cu luna august fie vor intra în forță începându cu 1 ianuarie 2023.

Acesta declara ”am ridicat plafonul pentru care salariaţii din România beneficiază de reduceri, la 4.450 de lei, pentru cei care au persoane în întreţinere, şi am introdus reduceri suplimentare pentru cei care sunt tineri până la 26 de ani, sau pentru familiile care au câte un copil sau doi sau trei în întreţinere, în funcţie de numărul de copii fiind o deducere suplimentară de 100 de lei per copil”.

Care sunt schimbările fiscale pe care le va aduce anul 2023

Începând cu prima zi a anului 2023 o serie de industrii vor fi mai relaxate din punct de vedere economic, astfel prima industrie care va beneficia de pe urma schimbărilor fiscale este Horeca, în sensul că impozitul specific industriei va fi eliminat.

Este vorba de contribuabilii care se încadrează prevederilor Legii 170/216 care pot opta pentru plata impozitului pe veniturie microîntreprinderilor potrivit titlului III din Codul Fiscal fără a mai fi nevoie de verificarea condițiilor de încadrare în sistem și fără a mai fi necesar să aplice normele pentru ieșirea din sistem în cursul anului, sau pentru plata impozitului pe profit.

De la 1 ianuarie 2023 microîntreprinderile au obligația să dețînă cel puțin un angajat, iar impozitul pe venit al microîntreprinderilor va fi de 1% din cifra de afaceri, reglementarea este valabilă pentru situațile în care microînreprinderile au celu puțin un muncitor angajat, prin urmare variata de impozit de 3% este eliminată pentr microîntreprinderile care nu niciun angajat

O altă modificare fiscală are în prim plan impozitul pe venit al microîntreprinderilor, pragul pentru încadrarea firmei va scădea de la un milion de euro la 500.000 de euro.

De asemenea, schimbările fiscale vizează și Persoanele Fizice Autorizate, adică plafonul veniturilor din activitățile independente pentru, PFA, întreprinderi individuale, familiale, va fi ajustat, reducerea se va opera de 100.000 de euro la 25.000 de euro.Pentru firmele care nu au angajați modificările fiscale prevăd o impozitare a profitului cu 16%, de asemenea impozitul pe dividente crește de la 5 la 8%.

Totodată,  schimbările fiscale mai au în vedere și modalitatea de achiziționare a locuinței va suferi ceva modificări în sensul că plafonul valoric maxim, prevzăzut pentru livrarea locuinței ca parte a politicii sociale către persoane fizice, se va diminua de 700.00 de lei la 600.000 de lei, exclusiv TVA, în concordanță cu limitarea aplicării cotei TVA de 5% pentru achiziționarea de către orice persoană fizică, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică.

O altă prevedere are în prim plan persoanele fizice, se va majora salariul care beneficiază de deducerea de bază la determinarea impozitului pe venit al persoanei fizice care va reprezenta salariul minim brut+ suma de 2000 de lei.

Tot de la 1 ianuarie 2023 se va majora cota de TVA de la 5 la 9% pentru serviciile de restaurant , catering dar și pentru serviciile de cazare hotelieră. Schimbări fiscale se vor înregistra și în domeniul băuturilor non alcoolice care conțin adaos de zahăr sau alți îndulcitori specifici, în sensul că se va majora cota TVA de la 9% la 19%.